CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu președintele României, Traian Băsescu

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 17 iulie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu președintele României, Traian Băsescu.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbirile oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații.

În cadrul discuțiilor, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a mulțumit pentru sprijinul acordat de autoritățile de la București în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

La rândul său, președintele Traian Băsescu a subliniat importanța pentru viitorul Republicii Moldova a Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. „Prin parafarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb cu UE, Republica Moldova va obține o perspectivă clară de aderare la spațiul comunitar. România este și va rămâne un avocat fără rezerve al Republicii Moldova în parcursul său european, respectând în același timp și opțiunea de neutralitate militară a țării”, a spus Traian Băsescu.

Cei doi oficiali au purtat discuții pe marginea unui șir de proiecte comune, care au menirea de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova. „România este interconectată la rețeaua energetică europeană și poate oferi Republicii Moldova o alternativă pentru importul de gaze și energie electrică”, a spus șeful statului român.

Nicolae Timofti și Traian Băsescu au stabilit să fie rezolvată, cât mai curând, pe cale amiabilă, problema retransmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova, a televiziunii publice române TVR1.

În cadrul conferinței de presă, susținute de cei doi șefi de stat, Traian Băsescu a recunoscut că, de fiecare data, vizitele la Chișinău îi provocă emoții. Președintele României a promis că după ce își va termina mandatul, prima vizită o va face la Chișinău, unde se va spovedi despre relația dintre cele două state. „Eu nu îndrăznesc niciodată să spun că avem un parteneriat strategic, economic sau de alt gen. Noi avem un parteneriat de sânge”, a relevat Traian Băsescu.

Șeful statului român a declarat că începând cu anul viitor guvernul de la București va oferi 6.000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova. „În timpul apropiat va fi reluat și procesul de eliberare a permiselor cu date biometrice pentru cetățenii Republicii Moldova pentru micul trafic de frontieră”, a spus Traian Băsescu.

Întrebat de jurnaliști dacă sunt posibile provocări din partea Federației Ruse înainte de Summit-ul de la Vilnius, președintele Nicolae Timofti a spus că Republica Moldova nu se va lăsa antrenată în asemenea acțiuni.

„Autoritățile de la Chișinău, alese în mod democratic, au mandatul poporului pentru a realiza programul de aliniere la valorile Uniunii Europene. Deși, ca în oricare stat democratic, există forțe care contestă această opțiune, sunt sigur că Republica Moldova, prin perseverență, va reuși să atingă obiectivul propus”, a declarat Nicolae Timofti. Președintele Traian Băsescu a ținut să precizeze că exclude un asemenea scenariu. „Nu cred că vor fi provocări din partea Moscovei. Este capitala unei țări care se respectă foarte mult ca să vină în zona provocărilor susținute de stat”, a spus președintele României.