CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul șefei statului cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la crearea Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, ca parte a Republicii Moldova

Stimați găgăuzi, 

în numele tuturor cetățenilor țării noastre, vă felicit cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, ca parte a Republicii Moldova.

La 23 decembrie 1994 a fost adoptată Legea privind înființarea entității autonome teritoriale Gagauz-Yeri în cadrul Republicii Moldova. Această decizie este o realizare comună, care continuă tradiția „relațiilor bune care s-au construit de-a lungul secolelor”. 

Așa spune preambulul legii, iar în acest lucru există un sens profund. Aveți toate motivele să fiți mândri că sunteți găgăuzi, parte din familia poporului moldovenesc. Indiferent de încercările pe care le-am avut de-a lungul timpului, niciodată nu am uitat că familia rămâne familie. Ne-am împărtășit bucuriile și am trăit împreună durerea comună. Cinstim și respectăm istoria popoarelor noastre ca pe istoria noastră comună, ca pe un destin istoric comun.

Astăzi, Moldova trece din nou printr-o perioadă dificilă a istoriei sale. Pe fundalul războiului brutal și nejustificat din Ucraina, cetățenii Moldovei înțeleg foarte bine că pacea este de neprețuit, că trebuie să păstrăm înțelegerea reciprocă și să asigurăm securitatea pentru toți cetățenii Moldovei.

Din păcate, în aceste circumstanțe complicate, unii politicieni lipsiți de onestitate încearcă să creeze și să amplifice conflictele între oameni. Ei sunt interesați de beneficiul lor personal, nu de relațiile constructive între autoritățile autonomiei și cele centrale.

Stimați găgăuzi, vreau să știți că voi, toți, în orice moment, în orice circumstanțe, veți găsi sprijin în Parlament, în Guvern, în Administrația Prezidențială. Aceste instituții sunt ale voastre, indiferent de poziția conducerii din regiune, care astăzi au dus autonomia într-o izolare inutilă. Am fost și rămânem o țară, oriunde am trăi: Comrat, Ceadîr-Lunga, Șoldănești, Edineț sau Ialoveni.

Pe lângă pace, pentru întreaga Moldovă, și pentru autonomia găgăuză ca parte a acesteia, sunt extrem de necesare dezvoltarea rapidă și creșterea economică. Nu putem construi bunăstare doar pentru unii – aceasta trebuie să fie pentru întreaga țară.  Este o sarcină națională pe care o putem realiza doar împreună, mobilizând potențialul creativ și antreprenorial al tuturor cetățenilor Moldovei.

Vreau să subliniez că guvernul actual acordă o mare atenție îmbunătățirii vieții locuitorilor autonomiei. Doar prin programul „Satul European”, în autonomia găgăuză sunt implementate 15 proiecte în valoare de 73 milioane de lei. Datorită acestora, 500 de familii din Cișmichioi vor avea acces la apă potabilă, iar copiii din Dezghingea vor învăța într-o grădiniță modernă, izolată termic. În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit 1 miliard de lei în regiunea găgăuză: în spitale, școli și drumuri.

În această zi importantă, trebuie să atragem atenția asupra faptului că legea definește scopul principal al autonomiei ca fiind păstrarea identității găgăuzilor, dezvoltarea lor completă și îmbogățirea limbii și culturii naționale. Mulți găgăuzi își dedică întreaga viață acestei cauze. Cinste lor și laudă!

Însă, din partea autorităților autonomiei, despre cel mai important subiect – dezvoltarea limbii, culturii și identității – adesea nu se aude niciun cuvânt! Și aceasta în condițiile în care numărul locuitorilor autonomiei care vorbesc în găgăuză este în scădere, mai ales în rândul generațiilor tinere, iar limba găgăuză se află printre cele pe cale de dispariție. Lucrurile trebuie să se schimbe! În autonomia găgăuză accentul principal trebuie să fie nu pe promovarea intereselor geopolitice externe, ci pe protejarea și promovarea limbii și culturii găgăuze printre toți găgăuzii, inclusiv printre cei aflați în străinătate. Autonomia găgăuză are nevoie de un program de învățare a limbii găgăuze.

Dragi prieteni,

Ca în orice familie, pot exista neînțelegeri. Dar cel mai important este că moldovenii consideră găgăuzii ca fiind parte din familia lor. Iar găgăuzii îi consideră pe moldoveni parte din familia lor. Aceasta este adevărata temelie a relațiilor noastre. Indiferent de jocurile politice și geopolitice, suntem un tot întreg, iar Moldova este casa noastră.

Încă o dată, vă felicit cu această frumoasă sărbătoare, stimați găgăuzi!