CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintelui Maia Sandu la decernarea Diplomei de Onoare conferite absolvenților cu media 9,6-10 la Bacalaureat

Dragi absolvenți,

Vă felicit călduros pentru performanța voastră la examenele de bacalaureat.

Știu că aceste examene au fost o încercare pentru răbdarea, pentru emoțiile, încrederea în cunoștințele voastre. Și totuși ați reușit, în pofida tuturor greutăților. Ați obținut un rezultat foarte bun. Munca voastră în anii de studii, serile lungi asupra temelor, orele petrecute după program - toate aceste eforturi nu au trecut în zadar.

V-ați convins prin propria experiență că munca se răsplătește. Dacă e făcută bine, cu responsabilitate și pasiune. Muncind, poți schimba realitatea din jurul tău. Muncind, îți poți afla propriul potențial. Afli că ești capabil să faci multe lucruri - nu teoretic, ci din practică, la propriu.

Vă îndemn să nu vă temeți de muncă. Îndrăzniți, încercați, greșiți, corectați greșelile și mergeți înainte. Tratați greutățile ca pe niște probleme care pot fi rezolvate, care vă vor face mai puternici, mai competenți, mai încrezători. Ele vă vor deschide noi oportunități și vă vor ajuta să creșteți. Munca mea alături de echipă m-a adus la minister, la Guvern și apoi la Președinție - dacă vă doriți izbânda cu adevărat, puteți reuși.

În ultimii doi ani, ați trecut prin experiența unică a învățării în pandemie. Ați fost nevoiți să vă antrenați atenția într-un mediu de studii nou, ați fost privați de contactul cu semenii timp de mai multe luni. Profesorii au avut o sarcină și mai grea - ei au învățat din mers să predea cursuri online sau în regim hibrid, cu puțină pregătire și cu posibilități tehnice limitate.

Dar și aceste greutăți ne-au servit o lecție prețioasă. Pandemia ne-a învățat să fim adaptabili. Ne-a arătat că în lumea modernă - una în continuă schimbare -  reușesc acei care se pot adapta. Acei care învață din mers și care sunt pregătiți să se reinventeze. Împrieteniți-vă cu instabilitatea, ea devine o constantă a vieții noastre și a viitorului.

Asta este cu atât mai important, cu cât revoluția tehnologică schimbă piața muncii. Apar profesii noi, mulți semeni de-ai voștri lucrează astăzi pe platforme care nu existau cinci sau zece ani în urmă. Nu putem ști cu siguranță dacă profesia aleasă astăzi ne va servi la fel de bine și peste 20 de ani - de aceea, trebuie să știm să învățăm și, mai ales, să fim gata să învățăm pe tot parcursul vieții.

Planurile voastre de mai departe, cel mai probabil, sunt ca și făcute. Știți unde veți merge la facultate. Unii dintre voi vor merge la studii peste hotare, alții vor rămâne să învețe aici, în Republica Moldova. Oricare ar fi alegerea voastră, noi suntem mândri de voi și știm că sunteți foarte buni și că vă veți descurca și de acum încolo. Știu că, din păcate, Republica Moldova nu este acum un loc foarte atractiv pentru tineri. Dar eu îmi doresc ca oamenii noștri, tinerii noștri să poată să rămână în Republica Moldova, iar cei plecați - să revină acasă. Pentru aceasta vom porni în curând - alături de echipa mea, de noua majoritate parlamentară și de viitorul Guvern - o curățenie generală în toată țară. Vom avea mult de lucru - în toate instituțiile și domeniile, în toate localitățile.

În acest efort, avem nevoie de contribuția creatoare a generației tinere - ca să găsim împreună soluții durabile pentru problemele de mediu, pentru regândirea consumului și pentru transformarea tehnologică a economiei. Sper foarte mult că, după absolvirea universității, specialiști în domeniile alese, veți pune umărul la reconstruirea și dezvoltarea țării noastre.

Astăzi veți primi Diploma de onoare a Președintelui Republicii Moldova, în semn de apreciere pentru munca și perseverența voastră de până acum. Luați-o ca pe un gest de încurajare și ca pe un credit de încredere din partea țării. Vă doresc mult succes în continuarea studiilor și în realizarea viselor voastre. Și sper foarte mult că visele voastre sunt legate de Republica Moldova.

Vă felicit încă o dată pe dumneavoastră, îi felicit pe părinții și profesorii dumneavoastră! Mult succes!