„Stimaţi veterani de război,
Dragi compatrioţi,
Marcăm, astăzi, încheierea celui de-al doilea război mondial. Umanitatea a plătit un preț enorm pentru inconștiența unor dictatori care au declanșat cea mai sângeroasă conflagrație mondială, la mijlocul secolului XX.
Milioane de oameni și-au pierdut viețile în acea încleștare. Printre ei, și sute de mii de conaționali de-ai noștri, civili și militari.
Tații, buneii și străbuneii noștri au luptat atât de partea Armatei Sovietice, cât și de partea Armatei Române. Dar în fața noastră, astăzi, ei sunt egali.
Trebuie să le cinstim memoria pentru jertfa pe care au adus-o în numele păcii și a viitorului urmașilor lor.
Sper ca din acea tragedie a războiului să fi tras învățăminte toți contemporanii noștri, pentru a nu admite noi confruntări în această parte a Europei de Est.
De asemenea, consider ca fiind nepotrivită tendința unor forte politice, de la noi și de peste hotare, de folosire în această zi de 9 mai a unor clișee propagandistice din perioada totalitarismului sovietic și agitarea unor însemne cu pronunțat caracter ideologic.
Aceste vestigii nu-și mai au locul în epoca în care trăim.
Cetățenii noștri percep ziua de 9 mai ca pe una a concilierii. Știm cu toții că poporul Republicii Moldova este pașnic. Noi nu am atacat niciodată. Noi doar ne-am apărat casa, ogorul și familia.
Stimați prieteni,
Pe 9 mai sărbătorim și Ziua Europei – sărbătoare a păcii, unității și toleranței, valori pe care le împărtășim și le prețuim și noi.
Victoria naţiunilor din coaliția antihitleristă a permis edificarea unei noi Europe. Reconcilierea dintre Franța și Germania a stat la temelia edificării pe continentul european al unui spațiu al libertății, democrației și prosperității.
Sunt valori care au pătruns și în societatea noastră, și ele vor deveni cuvinte de ordine în țara noastră pe măsură ce ne vom integra tot mai mult în Uniunea Europeană.
Vă doresc tuturor un prezent și un viitor paşnic, cu adevărat european!”