Se împlinesc 23 de ani din ziua în care ne-am declarat Independența. În 1991, voința noastră puternică și condițiile istorice prielnice ne-au orientat pe un făgaș pe care am cunoscut libertatea.
23 de ani mi se par un interval de timp suficient pentru a aprecia valoarea libertății, a acestui dar lăsat de Dumnezeu, pe care l-am recuperat după multe strădanii și lungi suferințe.
Astăzi vreau să cred că, în majoritatea noastră, ne-am eliberat de îndoieli și de nostalgiile pentru trecutul sovietic.
Însă instabilitatea a cuprins din nou regiunea din care facem parte, iar propaganda antioccidentală a căpătat aceleași proporții ca în perioada sovietică. Republica Moldova are, însă, un alt drum, drumul european.
În ultimii ani, și cu precădere în ultimul an, am făcut cu tărie și apăsat pași care ne-au apropiat semnificativ de dezideratele stipulate în Declarația de Independență.
În primul rând, ne-am asociat cu Uniunea Europeană, obținând dreptul de a circula fără opreliști pe continent și de a face comerț liber în spațiul european.
Subliniez aici: aceste realizări istorice se datorează unității de care am dat dovadă, prin încrederea și munca Dumneavoastră și prin consensul atins de partidele pro-europene. Nu știu cum avea să reușim dacă persistau disensiunile la nivel politic.
Să păstrăm această înțelegere și să facem acțiuni care să conducă în continuare la unitate și la căutarea binelui comun.
Să ținem la aceste realizări, să le prețuim. Forțele anti-europene, neo-sovietice, din care fac parte și unii aventurieri politici din țara noastră, și-ar dori, prin torpilarea proceselor pro-europene, ca noi să pierdem avantajele de circulație și de comerț liber în Europa.
Aceste forțe și-ar dori, poate, ca noi să fim dependenți încă sute de ani de un „frate mai mare”, care să ne manevreze după placul său.
Dar noi, după 23 de ani de libertate, știm că drumul spre Europa este singurul care asigură progres, securitate și bunăstare. În spațiul european statele partenere se respectă reciproc, nu-și instituie embargo-uri peste noapte, ci se ajută la nevoie.
În ultima perioadă de timp, când ne-am confruntat cu diverse provocări, noi am simțit pe deplin solidaritatea statelor Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, și a întregii comunități internaționale.
La apropiatele alegeri parlamentare, din noiembrie, vom vota în funcție de atașamentul nostru față de valorile lumii civilizate. La acest scrutin vom avea nevoie de unitatea de care am dat dovadă la începutul anilor 90, când eram cu toții o singură suflare și o singură voce, revendicându-ne dreptul de a fi liberi.
Regret că și peste 23 de ani disputa politică se poartă între trecutul tulbure și viitorul european, dar prin voința Dumneavoastră, a cetățenilor, sper să depășim această dilemă, o dată și pentru totdeauna.
În anii următori trebuie să continuăm modernizarea Republicii Moldova, cu mai multă dedicație și seriozitate. Avantajele pe care le văd aici sunt susținerea generoasă din partea Occidentului și, mai ales, dorința cetățenilor de a trăi îndestulat și în tihnă, cu respect față de legile țării și protejați de instituțiile statului.Deja se întrevăd beneficiile parcursului european. Drept dovadă stau amplele lucrări de infrastructură din țară: drumuri, rețele tehnice, școli, spitale, grădinițe, alte edificii ale instituțiilor de menire socială, care servesc cetățeanul.
Nu este departe vremea când vom simți plenar, cu toții, și alte beneficii de care se bucură orice cetățean european.
Când zic cu toții mă gândesc și la concetățenii noștri din regiunea transnistreană, controlată de un regim anticonstituțional și unde staționează, împotriva voinței noastre, o armată străină.
Stimați compatrioți,
Să ne bucurăm împreună și să sărbătorim cum se cuvine aniversarea Independenței noastre. Să ne însoțească în această zi tricolorul și amintirea tuturor celor care și-au jertfit sorțile, în numele idealului de Renaștere Națională.
Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne îndrume către fapte bune.
La mulți ani, Republica Moldova!