CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi

Stimate domnule Borrell, stimate domnule Varhelyi, bine ați venit la Chișinău. Vizita dumneavoastră vine într-un moment foarte complicat pentru țara noastră - și unul extrem de dificil pentru regiune. Apreciez acest semn de solidaritate cu cetățenii Republicii Moldova.

Războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a zeci de milioane de oameni, securitatea și pacea în regiune. Peste un milion de locuitori ai Ucrainei și-au părăsit casele, școlile, locurile de muncă și caută refugiu în alte țări. Mulți dintre acești oameni au ajuns în Republica Moldova.

Țara noastră condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. Din prima zi, am chemat la încetarea luptelor.

Totodată, Moldova a accentuat statutul său de neutralitate și neimplicarea militară în conflict. Ne-am concentrat în schimb pe contribuția la rezolvarea crizei umanitare generate de acest război - înainte de toate, pe gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.

Constat cu recunoștință că cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat exemplar pentru a întinde o mână de ajutor vecinilor noștri, care se confruntă cu tragedia războiului. Angajații statului - polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, asistenți sociali, medici, salvatori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, diplomați - lucrează zi de zi, în regim prelungit, pentru a oferi sprijin oamenilor care își găsesc adăpost în Republica Moldova.

În același timp, mii de cetățeni din toate regiunile Moldovei întâmpină refugiații la frontieră și le oferă hrană, transport sau cazare. Peste 3.000 de persoane s-au înscris în calitate de voluntari pentru a oferi ajutor celor veniți. Mulțumesc cetățenilor noștri pentru acest exemplu de solidaritate fără precedent.

Din momentul începerii acțiunilor militare în Ucraina, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate dintre ei sunt aici, printre noi.

Gestionarea unui flux în creștere de refugiați cu diferite necesități cere un efort semnificativ de coordonare, dar și resurse importante. Implicarea în acest proces pune presiune pe resursele limitate ale țării, pe economia și finanțele noastre, dar și pe sistemul de asigurare a ordinii publice și pe cel de sănătate. În acest moment, Republica Moldova este la limita capacității și are nevoie de sprijinul imediat al comunității internaționale.

Vreau să mulțumesc statelor și organizațiilor care deja s-au oferit să susțină eforturile noastre umanitare. Până în acest moment, am primit semnale de sprijin din partea Uniunii Europene, Austriei, Finlandei, Franței, Greciei, Lituaniei, Olandei și Turciei. Unele state s-au oferit să doneze bani, altele - echipamente și ajutoare. Ne sprijină și organizații internaționale - de exemplu, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați.

Suntem recunoscători pentru aceste contribuții. Ele vor fi redirecționate spre finanțarea eforturilor noastre umanitare, ca să putem fi alături de mai mulți refugiați care au nevoie de susținerea noastră. Moldova va oferi adăpost tuturor oamenilor care au nevoie de el.

În aceste zile, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte și aspirații. Suntem oameni pașnici, generoși și adaptabili, prețuim libertatea și am dovedit de multe ori angajamentul nostru pentru democrație.

Ieri, în contextul incert al războiului din țara vecină, am lansat, în Republica Moldova, o campanie națională de promovare a păcii, pentru a încuraja o societate mai unită și a apropia ziua în care va fi oprit focul. Zeci de mii de oameni din toate domeniile s-au alăturat mesajului nostru.

Războiul pune în pericol viitorul pașnic și prosper al Republicii Moldova și al altor țări din regiune. Efectele lui vor fi resimțite în toate aspectele vieții noastre, a fiecăruia dintre noi. Recuperarea economică va fi acum și mai dificilă. Noi nu vrem ca oamenii să sufere din acest motiv.

În asemenea vremuri, preocuparea noastră este asigurarea viitorului Republicii Moldova. Avem obligația să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca Moldova să rămână parte a lumii libere. Moldovenii au demonstrat de multe ori că merită o perspectivă europeană clară și un viitor în familia statelor europene.

Viitorul cetățenilor noștri este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră.

Susținând aspirația europeană a cetățenilor noștri, Uniunea Europeană poate demonstra, în Moldova, forța democrației și a libertății - în termen scurt și cu resurse relativ modeste, astfel contribuind la securitatea întregii regiuni.

Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru solidaritate și ajutorul deja oferit, începând cu vara trecută, pentru recuperarea economică și susținerea reformelor în Republica Moldova.

În același timp, noi avem nevoie, în continuare, de sprijinul ferm și susținut al Uniunii Europene pentru a ieși mai rapid și cu pierderi cât mai mici din crizele cu care țara noastră continuă să se  confrunte: criza pandemică, criza energetică și economică, iar acum și criza de securitate, generată de război.

Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de mai multă susținere și de investiții țintite și rapide pentru recuperarea economică și consolidarea rezilienței țării noastre în fața tuturor tipurilor de provocări.

Stimati oaspeți,

Mâine veți avea posibilitatea să discutați cu refugiați din Ucraina, care au găsit adăpost la noi în în țară. Veți vedea tragedia și suferința acestor oameni. Atât timp cât ei nu sunt în siguranță, nimeni în Europa nu poate fi pe deplin în siguranță.

Stimate domnule Înalt Reprezentant pentru Politică Externă, stimate domnule Comisar, trăim într-o lume interdependentă, în care evenimentele care au loc într-o parte a lumii produc reverberații în toate celelalte părți.

Depindem unii de alții, de aceea, trebuie să acționăm împreună, concertat și complementar, pentru a readuce pacea și stabilitatea în regiunea noastră și pe continent, și pentru a oferi oamenilor de aici oportunități pentru recuperare și prosperitate.