Stimată doamnă Secretar General, mă bucur să vă revăd la Chișinău. Bine ați revenit.
Am discutat azi cu doamna Secretar General Burić despre agenda de cooperare între Republica Moldova și Consiliul Europei, despre proiectele sprijinite de Consiliul Europei în țara noastră, precum și despre mersul reformelor, în contextul crizelor multiple cu care ne confruntăm.
Doamnă Secretar General,
Apreciem sprijinul Consiliului Europei pentru apărarea drepturilor omului în Republica Moldova și pentru consolidarea proceselor și instituțiilor democratice în țara noastră.
Moldova a mizat întotdeauna pe expertiza organizației pe care o reprezentați în domenii cheie pentru consolidarea unui stat democratic: apărarea drepturilor omului, organizarea alegerilor libere și corecte, sprijinirea mass-media independente, asigurarea autonomiei locale și reforma justiției.
Reforma justiției, în care Consiliul Europei ne-a sprijinit timp de mai mulți ani, rămâne o prioritate pentru noi în continuare. Fără o justiție funcțională și corectă, nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea vom continua schimbările inițiate în sectorul justiției - în pofida dificultăților întâmpinate și a rezistenței opuse de unele persoane din acest sector.
Astăzi, Parlamentul a numit în funcție membri noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate. De azi, CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor, depășind blocajul de până acum.
Pe agenda de azi a Legislativului este, de asemenea, reforma Curții Supreme de Justiție și crearea comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă, a celor din instanțe, și a procurorilor.
În continuare, Guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va examina dosarele de mare corupție și cazurile de corupție din justiție. Iar Ministerul Justiției, Institutul Național al Justiției și noul CSM vor lucra împreună pentru a pregăti și a aduce în sistem noi judecători.
O justiție corectă și independentă este o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului nostru, și o condiție esențială în parcursul nostru european. Pentru Moldova, aderarea la Uniunea Europeană este singura cale ce ne poate asigura un viitor sigur într-o comunitate a țărilor libere, în care oamenii trăiesc în prosperitate și pace.
Putem avansa pe această cale doar cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare, cărora le mulțumim pentru susținere. Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pe anii 2021-2024, pe care l-am lansat oficial împreună la Strasbourg în luna aprilie 2021, sprijină mai multe domenii de intervenție în sectorul justiției, mass-media și apărării drepturilor omului.
Apreciem sprijinul organizației dumneavoastră pentru activitatea Consiliului Audiovizualului de monitorizare a pieței media din Moldova, în contextul prevenirii și combaterii dezinformării.
După declanșarea războiului, Consiliul Europei ne-a susținut atunci când am găzduit sute de mii de refugiați din Ucraina pe teritoriul țării noastre. Un proiect lansat recent cu sprijinul Consiliului Europei va consolida activitatea instituțiilor ce oferă servicii umanitare migranților și refugiaților în Moldova.
Avem o cooperare foarte bună pentru consolidarea infrastructurii de sănătate. Banca de dezvoltare a Consiliului Europei a finanțat modernizarea parcului de ambulanțe a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Iar din acest an, Banca va finanța construcția unui spital regional nou la Bălți și dotarea cu echipamente medicale a altor spitale subregionale.
Doamnă Secretar General,
Anul acesta, vom marca 28 de ani de când Republica Moldova a devenit țară membră a Consiliului Europei. În toți acești ani, țara noastră a învățat din expertiza organizației pe care o reprezentați, iar echipa Consiliului Europei ne-a fost alături în eforturile noastre de democratizare și consolidare a instituțiilor statului. Apreciem această relație de parteneriat.
Republica Moldova și-a ales calea europeană, acum eforturile noastre sunt orientate spre apropierea aderării la UE. Iar pentru asta, trebuie să facem regulă în justiție, să restabilim încrederea oamenilor în stat și să le redăm speranța că pot trăi mai bine aici, acasă. Mizăm pe sprijinul partenerilor din Consiliul Europei în acest proces.
În pofida dificultăților cu care ne ciocnim în această perioadă marcată de crize și război, vrem să le oferim cetățenilor noștri șansa să trăiască într-o țară liberă, în democrație, în bunăstare. Azi, mai mult ca niciodată, democrația merită apărată.
Vă mulțumesc.