CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

A L O C U Ț I U N E A Președintelui Republicii Moldova, Igor DODON, la Forumul „Dialog pro-business”

Adresez un sincer și călduros salut tuturor participanților la forumul de business, care va îmbrăca, pentru prima dată, forma unui dialog al conducerii țării cu oamenii de afaceri.

Pe bună dreptate, fără dezvoltarea mediului de afaceri nu putem vorbi despre îmbunătățirea calitativă a vieții cetățenilor noștri. Acest lucru ar trebui să-l înțeleagă și să-l accepte toți cei care reglementează, controlează mediul de afaceri, adoptă legi, hotărîri, strategii și programe.


Sper că discuțiile de astăzi vor fi constructive, iar propunerile Dumneavoastră vor fi nu doar auzite, ci și implementate.

Pornind de la necesitatea colaborării și conlucrării strînse pe acest palier, țin să vă împărtășesc viziunea mea privind soluționarea anumitor probleme pe care le consider importante din punctul de vedere al dezvoltării economiei țării și al îmbunătățirii mediului de afaceri.

Problema fundamentală a economiei naționale este dezindustrializarea acesteia. Fără o industrie dezvoltată, nu vom putea să asigurăm o creștere stabilă a locurilor de muncă, a salariilor decente și să mizăm pe o completare substanțială a veniturilor bugetelor de stat și locale, ale asigurărilor sociale de stat și fondurilor obligatorii de asistență medicală.

De amploarea acestor bugete depinde capacitatea noastră de a subvenționa producătorii agricoli, de a dezvolta infrastructura, educația, asistența medicală, de a majora pensiile și prestațiile sociale.


Prin urmare, inițiez elaborarea și implementarea unui program de dezvoltare a industriei. Consider că fiecare oraș-reședință de raion trebuie să devină, mai întîi de toate, un centru industrial. De aceea, propun reprezentanților businessului local să susțină, prin implicare activă, această inițiativă.


Lucrările de construcție și reabilitare a drumurilor trenează și, deseori, sunt de o calitate joasă. Din această cauză, businessul suferă pierderi, iar țara nu își folosește pe deplin potențialul de tranzit.


Pentru soluționarea tranșantă a problemei avem nevoie de investiții enorme. În contextul dat, am solicitat conducerii Federației Ruse să acorde Republicii Moldova un împrumut preferențial în valoare de 300 de milioane de dolari. Sunt sigur că vom fi susținuți.


În plus, în timpul imediat următor, vor demara negocierile privind aderarea Moldovei la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. Drept urmare, vom putea obține încă o sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere.


În timpul de față, nu sunt valorificate nici oportunitățile de dezvoltare a domeniului aviației, nici cele de extindere a gamei de servicii aviatice și de generare a veniturilor suplimentare.


Consider că unul dintre proiectele naționale prioritare ar trebui să fie acela de modernizare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu scopul de a-l transforma într-un important nod de transport specializat de mărfuri.

Un alt proiect care urmează să fie pus în aplicare în viitorul apropiat este reconstrucția și utilizarea aeroportului din Bălți, pentru a atrage companii aeriene low-cost.

Astfel, va exista o concurență reală pe piața transportului aerian de pasageri. Avantajul este că se vor ieftini zborurile pentru pasageri nu numai de pe aeroportul din Bălți, dar și de pe cel din Chișinău. Mizăm pe creșterea numărului total de zboruri și de pasageri.

Totodată, sunt convins că implementarea proiectelor naționale de anvergură, cum ar fi: „Industrializarea”, „Drumuri”, „Aviația”, nu poate și nu ar trebui să împingă pe plan secund soluționarea problemelor cu care se confruntă în mod constant mediul de afaceri și țara. Vreau să vă atrag atenția doar asupra unora dintre acestea, a căror soluționare intenționez să o inițiez imediat.


După așa-numitul „furt al secolului”, bugetul de stat, deci noi cu toții, suntem nevoiți să ne asumăm consecințele. După cum știți, în 2014-2015, Banca Națională a acordat credite urgente celor trei bănci notorii sub garanțiile Guvernului, care a emis obligațiuni de stat în valoare de peste 13 miliarde de lei cu o rată de 5% pe an.

Drept urmare, statul trebuie să ramburseze, în termen de 25 de ani, peste 20 de miliarde de lei in contul mijloacelor bugetare.

Intenționez să inițiez modificarea Legii privind emisiunea obligațiunilor de stat, pentru a diminua valoarea datoriei publice prin reducerea ratei dobînzii la obligațiunile statului.

Voi efectua, în prealabil, consultări cu Banca Națională și cu Guvernul. Vom putea reduce cheltuielile bugetare pentru plata datoriei publice și vom putea canaliza fonduri pentru a finanța cheltuielile prioritare, în principal pentru nevoile sociale.


Nu putem și nici nu trebuie să împiedicăm dezvoltarea rețelelor comerciale. Este și aceasta o afacere. Dar nu trebuie să permitem ca produsele alimentare autohtone să dispară de pe rafturile rețelelor comerciale din țară, din cauza că nu fac față concurenței cu mărfuri similare importate.


Îmi argumentez poziția. În țările din care sunt importate produsele alimentare, subvențiile guvernamentale sunt mult mai mari. În statele Uniunii Europene, ponderea subvențiilor în costul produselor agricole este, în medie, de circa 40%.

Noi nu avem posibilități de a subvenționa sectorul agrar la un asemenea nivel. Subvențiile în costul produselor noastre agricole constituie puțin peste 2%. În astfel de condiții, putem sprijini producătorii, aprobînd pentru ei cota pe rafturile rețelelor comerciale.
Au fost elaborate două proiecte de lege pentru modificarea Legii cu privire la comerțul interior, dar niciunul nu a fost aprobat de Parlament. Intenționez să organizez consultări cu autorii acestor proiecte și să înaintez un singur proiect de lege, coordonat cu oamenii de afaceri autohtoni interesați.

O altă problemă o constituie presiunile organelor de poliție asupra businessului. Reprezentanții organelor de drept efectuează diverse controale sub pretextul combaterii infracțiunilor economice.


Acest lucru nu numai că împiedică activitatea normală a companiilor, ci și provoacă corupție în rîndul polițiștilor înșiși. De aceea, este stringentă operarea de modificări la actele normative, pentru ca poliția să nu preseze businessul și ca organele de poliție specializate și teritoriale să nu dubleze funcțiile structurilor de stat competente care se ocupă de combaterea crimelor economice.


Dragi colegi!
Cred cu tărie că doar împreună, prin eforturi conjugate, putem soluționa problemele dezvoltării businessului, ale economiei și ale întregii țări.


Vă mulțumesc pentru atenție și doresc tuturor participanților la forum discuții constructive și eficiente.