CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Statele Benelux susțin aspirațiile europene ale Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 5 septembrie a.c., o întrevedere cu miniștrii Afacerilor Externe ai statelor Benelux – Didier Reynders, ministrul Afacerior Externe al Regatului Belgiei, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, și Jean Asselborn, ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxembourg, care efectuează o vizită comună în Republica Moldova.

Șeful statului a salutat prezența oficialilor europeni la Chișinău, în contextul în care Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic care găzduiește vizita miniștrilor de Externe ai statelor Benelux în format trilateral.

Președintele Nicolae Timofti a reafirmat decizia autorităților de la Chișinău de a continua parcursul european al Republicii Moldova. „Cetățenii doresc să trăiască în pace și prosperitate, iar acest lucru poate fi realizat în cadrul Uniunii Europene. Ne dorim modernizarea țării, fapt care ne determină să efectuăm reforme ale instituțiilor statului, în special a sistemului judiciar. La summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie, vor fi apreciate eforturile țării noastre în această direcție”, a spus președintele Nicolae Timofti.

Jean Asselborn, ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxembourg, a declarat că această vizită vine să reconfirme sprijinul ferm al țărilor Benelux pentru aspirațiile europene, precum și agenda de reforme a Republicii Moldova.

La rândul său, Frans Timmermans, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, a subliniat că orice amenințare economică sau presiune politică îndreptată împotriva statelor participante la programul Parteneriatului Estic, din cauza angajamentelor față de UE, este inacceptabilă. „Republica Moldova va beneficia de sprijinul și asistența financiară necesară din partea statelor Uniunii Europene pentru a-i fi asigurat dreptul suveran de a-și alege viitorul”, a spus Frans Timmermans.

Didier Reynders, ministrul Afacerior Externe al Regatului Belgiei, a declarat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova va fi decisă în funcție de progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău în procesul de implementare a reformelor.

Președintele Nicolae Timofti și oficialii europeni au convenit asupra aprofundării relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre Republica Moldova și ţările Benelux.