CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șeful statului a lansat o campanie de renovare a Filarmonicii Naționale după incendiu

Președintele țării, Igor Dodon, a mers împreună cu Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova, Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, și Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitală, care a fost grav afectată de incendiul de ieri.

Șeful statului a remarcat cu părere de rău că edificiul respectiv, construit în anul 1912, a suferit daune substanțiale: s-a prăbușit acoperișul, a fost distrusă Sala mare de concerte, Sala mică a suferit deteriorări considerabile și nu putem vorbi despre exploatarea în continuare a clădirii.

În prezent, se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului. În context, Igor Dodon a îndemnat autoritățile competente să investigheze minuțios acest caz.

Șeful statului de comun acord cu prim-ministrul a anunțat despre deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale sub egida Președintelui. „Este îmbucurător faptul că unii sponsori deja m-au contactat și și-au expus disponibilitatea de a acorda 1 milion de lei, sumă care va ajunge în zilele apropiate”, a specificat Igor Dodon.

Pe de altă parte, Președintele țării a menționat că sarcina cea mai urgentă este lichidarea totală a incendiului și evacuarea gunoiului. Șeful statului a informat că este planificată anunțarea unui concurs pentru un nou proiect al Filarmonicii, a cărei construcție ar putea începe în luna martie 2021.

În același timp, Igor Dodon a vorbit și despre faptul că artiștii care au rămas fără scena dragă trebuie să fie ajutați și repartizați, temporar, în alte săli de concerte și teatre din Chișinău.

Șeful statului este convins că toți trebuie să depunem eforturi maxime pentru ca Filarmonica să-și redeschidă ușile, deoarece este unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ale țării noastre, una dintre cele mai importante săli de concerte unde au debutat și au evoluat nume sonore ale artei muzicale de la noi și oaspeți din străinătate.

În legătură cu aceasta, Președintele Republicii Moldova a făcut un apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.