Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a convocat astăzi, 12 decembrie a.c. ședința ordinară a Consiliului Suprem de Securitate, ultima prezidată de actualul șef al statului.
În cuvântul de salut, Nicolae Timofti a făcut o trecere în revistă a activității Consiliului Suprem de Securitate și a mulțumit membrilor CSS pentru contribuția acestora în procesul asigurării securității și apărării naționale.
”Nu pot să nu menționez o serie de succese pe care le-am înregistrat împreună, în special, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, riscurile legate de acest eveniment fiind discutate inclusiv la Consiliul Suprem de Securitate”, a menționat șeful statului.
Alte subiectele stringente abordate în cadrul ședințelor CSS pe parcursul anilor 2012-2016 au vizat asigurarea securității sectorului bancar, situația criminogenă în țară și combaterea fenomenului infracțional, securitatea informațională, economico-financiară și social-politică din țară, asigurarea securității naționale în contextul evoluțiilor geopolitice regionale etc.
Pe durata mandatului Președintelui Timofti, CSS a examinat și aprobat de principiu mai multe proiecte de strategii și acte legislative ce vizează reformarea și consolidarea sectorului de securitate și apărare.
Președintele CSS s-a arătat încrezător că noua componență a Consiliului Suprem de Securitate nu va compromite orientarea pro-europeană asumată de majoritatea parlamentară.
În cadrul ședinței, premierul Pavel Filip a remarcat activitatea Consiliului Suprem de Securitate, care a inclus, între altele, elaborarea proiectului Strategiei securității naționale în contextul provocărilor și vulnerabilităților actuale la nivel regional și internațional. Prim-ministrul i-a mulțumit președintelui Consiliului Suprem de Securitate pentru faptul că, în pofida crizelor politice prin care a trecut țara în această perioadă, situația nu a degradat până la confruntări violente, iar mitingurile de protest au fost o manifestare a democrației.
La rândul său, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a mulțumit Președintelui Nicolae Timofti pentru contribuția la menținerea liniștii și stabilității în țară, accentuând că șeful statului a promovat consecvent o politică echilibrată și a asigurat o bună cooperare între instituțiile statului.
În perioada mandatului său, Președintele Nicolae Timofti a prezidat optsprezece ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate.