CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a primit delegațiile BERD și BEI

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a primit astăzi, 6 februarie a.c., la Reședința de stat, pe reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - dl Suma Chakrabarti, președintele BERD și dl Olivier Descamps, directorul executiv BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, precum și pe delegații Băncii Europene pentru Investiții (BEI) - dl Werner Hoyer, președintele BEI, și dl Wilhelm Molterer, vicepreședintele BEI.

Șeful statului şi-a exprimat satisfacția față de nivelul actual al cooperării dintre Republica Moldova și aceste importante instituții financiare, menţionând că proiectele implementate cu sprijinul BERD (în valoare de 818 milioane de euro pe parcursul ultimilor 20 de ani), precum și cu suportul BEI (în valoare de 427  milioane de euro, începând cu anul 2007) au contribuit la realizarea reformelor necesare în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

„Reconstrucția drumurilor naționale, renovarea transportului public din Capitală, proiectele de modernizare a infrastructurii în numeroase localități din țară reprezintă exemple concrete pentru cetățenii țării ale avantajelor pe care le oferă politica de modernizare a țării, realizată de autorități cu sprijinul partenerilor externi”, a declarat Nicolae Timofti.

Domnul Werner Hoyer, președintele Băncii Europene pentru Investiții, l-a informat pe șeful statului despre elaborarea unor noi strategii pentru Republica Moldova care ar facilita finanțarea sectorului privat, fiind vizate în special companii din domeniile agricol, energetic și bancar.

Domnul Werner Hoyer a declarat că Banca Europeană pentru Investiții va susţine un proiect de promovare a exporturilor produselor agricole moldoveneşti în Uniunea Europeană. Proiectul dat va oferi resurse financiare ieftine şi pe o durată mai lungă antreprenorilor din sectorul agricol care vor dori să-şi extindă capacitatea de producţie şi să îmbunătățească calitatea produselor pentru a se conforma standardelor comunitare, valorificând astfel oportunităţile oferite de Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova şi UE care urmează să fie semnat în acest an.

Domnul Suma Chakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a salutat eforturile autorităților de la Chișinău de atragere a investitorilor străini în țara noastră. ”Un mediu de afaceri atractiv presupune în mod imperativ reformarea justiției și alinierea băncilor locale la principiile de funcționare a instituțiilor financiare moderne”, a subliniat președintele BERD.

Directorul BERD a anunțat disponibilitatea instituției de a continua implementarea proiectelor aflate în derulare în Republica Moldova și intenția de a semna în 2014 contracte de finanțare în valoare de 100 de milioane de euro în domeniile transporturilor, infrastructurii și cel financiar.