CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu o delegație a Fondului Monetar Internațional

Președintele Nicolae Timofti a avut astăzi, 21 iunie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu o delegație a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Nikolay Georguiev.

Președintele Timofi și-a exprimat satisfacția față de nivelul actual al cooperării dintre  Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional. „Asistența financiară și consultările oferite de experții FMI, în special, în  domeniul fiscal și al taxelor vamale au contribuit la dezvoltarea  economiei”, a spus Nicolae Timofti.

Nikolay Gueorguiev,  care în ultimii patru ani a condus misiunea FMI pentru Republica Moldova, i-a prezentat șefului statului o scurtă evaluare a situației economice a Republicii Moldova pe baza analizelor făcute de FMI. Potrivit lui, în primele 4 luni ale anului în curs, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 3,5%. Oficialul FMI a apreciat drept pozitive tendințele economice ulterioare și a notat că stabilitatea politică de la Chișinău va contribui la acest lucru. Totodată, Nikolay Gueorguiev i-a mulțumit șefului statului pentru efortul său de reformare a justiției, care, a spus domnia sa, are misiunea de a asigura drepturile contractuale ale băncilor și altor instituții financiare.

Nikolay Gueorguiev a prezentat noua echipă a misiunii FMI în Republica Moldova. Aceasta va fi condusă de Max Alier, care anterior a lucrat în cadrul delegației instituției financiare internationale în Ucraina.

Noul şef al misiunii FMI, Max Alier, a declarat că va colabora cu toate instituțiile statului în vederea evaluării situaţiei macroeconomice în Republica Moldova, a revizuirii mecanismului de creditare și de finanţare, precum şi elaborării unui nou program de asistenţă.

Președintele Nicolae Timofti a declarat că autoritățile de la Chișinău vor continua procesul de reformare a justiției, pentru ca aceasta să funcționeze pentru asigurarea unui climat atractiv pentru investiții. „Dorim ca agenții economici și investitorii să aibă siguranța că se află sub protecția legii», a subliniat șeful statului.