CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu s-a întâlnit, la Strasbourg, cu Președintele APCE, Hendrik Daems

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita oficială la Strasbourg, la invitația președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Hendrik Daems. În cadrul întâlnirii din această dimineață, șefa statului a discutat cu Președintele APCE despre situația politică curentă din Republica Moldova, provocările la adresa democrației din țara noastră, pașii de mai departe pentru depășirea crizei politice, dar și eforturile pe care le facem pentru a reduce și combate efectele pandemiei Covid-19.

„Mă bucur să fiu astăzi la Strasbourg, la invitația președintelui Adunării parlamentare a Consiliului Europei, să particip la deschiderea sesiunii de primăvară a APCE. Domnule Președinte Hendrik Daems, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă din această dimineață”, a declarat Președintele Maia Sandu, după întrevederea cu domnul Hendrik Daems.

Oficialii au făcut schimb de opinii și despre starea instituțiilor democratice din Moldova, reforma sectorului justiției, agenda noastră de integrare europeană și soluționarea conflictului transnistrean. „Am reiterat în discuție cu Președintele APCE că prioritatea principală a mandatului meu de Președinte este combaterea corupției și o reformă veritabilă a justiției și i-am mulțumit pentru sprijinul susținut al APCE pentru transformările democratice din Republica Moldova. I-am mulțumit totodată domnului Daems pentru invitația de a participa la deschiderea sesiunii de primăvară a APCE și pentru oportunitatea de a adresa un mesaj plenarei Adunării Parlamentare”, a spus doamna Maia Sandu.

Iată declarația doamnei Președinte Maia Sandu la finalul întrevederii:

„Mă bucur să fiu astăzi la Strasbourg, la invitația președintelui Adunării parlamentare a Consiliului Europei, să particip la deschiderea sesiunii de primăvară a APCE. Domnule Președinte Hendrik Daems, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă din această dimineață.

Am avut o întâlnire productivă cu Președintele Daems, în cadrul căreia am discutat situația politică din țară, provocările pe care Covid-19 le pune societății noastre și modul în care am putea să le depășim împreună. Am făcut schimb de opinii și despre starea instituțiilor democratice din Moldova, reforma sectorului justiției, agenda noastră de integrare europeană și soluționarea conflictului transnistrean. 

Am înainte o zi întreagă de întâlniri în care vom discuta despre evoluțiile politice actuale din Moldova, istoricul nostru democratic, situația drepturilor omului, agenda noastră de integrare europeană, reforma statului de drept, modalitățile de îmbunătățire a autoguvernării locale în Moldova și cooperarea cu Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, printre alte subiecte importante pentru țara mea.

Mă voi întâlni cu doamna Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei. Apoi, împreună cu doamna Secretar General, vom participa la lansarea noului Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, care va avansa relațiile noastre în următorii 4 ani.

Mă voi întâlni astăzi și cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, Robert Spano, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, și Dunja Mijatovic, Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, pentru a discuta situația drepturilor omului în Moldova. Voi transmite viziunea noastră pentru un stat funcțional de drept în țara mea.

O altă întâlnire importantă în această după-amiază va fi cu dl. Carlo Monticelli, viceguvernator al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Mă voi întâlni și cu Leendert Verbeek, președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale, pentru a discuta despre modul în care putem consolida democrația locală și susține autoritățile locale din Moldova.

După cum știți, în a doua parte a zilei vom ține un discurs în plenul Adunării Parlamentare. Președinte Daems, vă mulțumesc încă o dată pentru această oportunitate. Sper să ne vedem la plen în această după-amiază.

Consiliul Europei a fost foarte important în transformarea democratică a Moldovei și este partener dedicat țării mele de 26 de ani. Vreau ca acest parteneriat să crească, să se extindă într-un mod care să fie reciproc benefic pentru ambele părți și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a construi acest lucru.

Să avem o zi productivă! Mulțumesc.”

Urmăriți aici declarația video a Președintelui Maia Sandu (eng.): https://www.youtube.com/watch?v=tbNxLAGX1qw