CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu a întreprins o vizită de lucru în raionul Cahul

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită de lucru în raionul Cahul, unde a avut mai multe întâlniri - cu primari și alți reprezentanți ai administrației publice locale, cu medici și antreprenori.

„Am avut o întâlnire și cu domnul Nicolae Dandiș, Primarul municipiului Cahul, și m-am bucurat că avem o viziune comună asupra necesității de a munci împreună în beneficiul comunităților locale și de a răspunde nevoilor cetățenilor, fie că sunt în centrul țării sau în cel mai îndepărtat sat. Toți oamenii Moldovei merită să trăiască bine acasă.

Am văzut optimism în discuțiile noastre, speranță că în curând vom porni pe un nou drum al dezvoltării Moldovei, cu un parlament sănătos și un guvern stabil. Pentru a-și îndeplini cu responsabilitate promisiunile față de oameni, autoritățile publice locale au nevoie de ordine în distribuirea fondurilor, de alocarea echitabilă a resurselor financiare, de susținere de la partenerii externi și de independență politică. Aceste lucruri trebuie să le realizeze cât mai repede următorul guvern, pentru a dezvolta comunitățile din Republica Moldova - prin sprijinirea afacerilor locale, crearea oportunităților de muncă în localități și îmbunătățirea condițiilor de trai”, a spus doamna Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a discutat cu reprezentanții APL despre programul național de împădurire la care Președinția lucrează, despre livrarea vaccinurilor în localități, astfel încât oamenii să aibă acces la acestea, dar și despre construcția rețelelor de aprovizionare cu apă. Primarii au menționat necesitatea elaborării unui cadru normativ cu privire la Rezervația „Prutul de Jos”, pentru protejarea și conservarea ecosistemelor.

La Spitalul Raional Cahul, Președintele Maia Sandu a discutat cu medicii și lucrătorii medicali despre situația sanitară și din sistemul de sănătate. Șefa statului le-a mulțumit pentru eforturile imense, mai ales pentru sacrificiile făcute în ultimul an pentru combaterea pandemiei.

„Personalul medical de la Spitalul Raional Cahul s-a vaccinat și a accentuat cât de importantă este imunizarea cetățenilor pentru a opri răspândirea virusului și a reveni la o viață normală. Mă bucur că am reușit să obținem suficient vaccin de mai multe tipuri. Acum este esențial ca vaccinul să ajungă la oamenii din toată Moldova, din cel mai îndepărtat sat. Medicii și-au exprimat recunoștința pentru ajutoarele primite de țara noastră de la partenerii noștri - vaccin, echipamente de protecție, generatoare de oxigen. Pe lângă depășirea crizei sanitare, este esențial să reabilităm sistemul de sănătate, să îmbunătățim condițiile de muncă pentru tot personalul medical și să asigurăm servicii de calitate pentru toți pacienții, indiferent de locul de trai sau categoria socială din care fac parte. Sperăm că următorul parlament și guvernul pe care-l va susține vor analiza serios necesitatea unui spital regional la Cahul, care să asigure standarde înalte de tratament pentru întreaga regiune. La rândul meu, voi continua să identific resursele financiare necesare pentru acest proiect”, a menționat doamna Maia Sandu.

În după-amiaza zilei șefa statului s-a întâlnit cu mai mulți oameni de afaceri din raion la Incubatorul de afaceri deschis la Cahul cu sprijinul Uniunii Europene. Potrivit Președintei, problemele sunt comune pentru tot mediul de afaceri: efectele pandemiei, abuzurile din partea instituțiilor de control, lipsa sprijinului din partea guvernului în an de secetă și criză. „Este nevoie de multă muncă din partea viitoarei guvernări pentru a rezolva toate aceste probleme, dar și altele - susținerea sectorului zootehnic, promovarea învățământului dual și crearea de oportunități de angajare pentru tineri. Am văzut speranță că, prin vaccinare și respectare a măsurilor de protecție, vom ieși cu bine din criză, precum și optimism în legătură cu schimbările care ar putea veni în Moldova foarte curând. Cetățenii vor avea șansa să aleagă un parlament curat care să pornească curățarea instituțiilor, dezvoltarea economică și stimularea oportunităților pentru afaceri. Următorul guvern trebuie să vină cu politici clare de susținere a antreprenorilor noștri. Un mediu de afaceri sănătos va asigura locuri de muncă și venituri bune pentru ca oamenii să rămână acasă”, a spus Președintele Maia Sandu.