CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Maia Sandu a discutat cu administrația ANRE şi Î.S. Moldelectrica

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a desfăşurat ieri o şedinţă de lucru cu administrația ANRE şi Î.S. Moldelectrica.

În cadrul şedinţei au fost puse în discuție măsurile necesare pentru a asigura concurența pe piața de furnizare a energiei electrice. În acest sens, participanții au vorbit despre acţiunile întreprinse pentru elaborarea şi punerea în aplicare a noilor reguli cu privire la energia electrică de echilibrare, care se referă la compensarea devierilor de la valorile programate ale consumului şi producției de energie electrică. Aceste reguli urmează a fi implementate până la data de 2 octombrie 2021 şi trebuie să asigure atât concurenţa, cât şi stabilitatea funcţionării sistemului electroenergetic.

„ANRE şi Î.S. Moldelectrica trebuie să asigure accesul egal şi nediscriminatoriu la serviciile de echilibrare pentru toţi furnizorii de energie. Este inadmisibilă aplicarea selectivă a regulilor pentru a favoriza anumiţi furnizori, care fac uz de resursele administrative cu scopul de a monopoliza piaţa. ANRE trebuie să asigure respectarea regulilor de către toţi furnizorii şi să aplice sancţiuni pentru cei care activează în afara cadrului legal”, a declarat șefa statului.