CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

POZIŢIE privind avizul dat de Guvernul Republicii Moldova proiectului de redenumire a limbii de stat în Constituţie

Guvernul a dat astăzi aviz pozitiv proiectului de lege care prevede redenumirea limbii de stat în Constituţie din moldovenească în română. Acest pas al Guvernului este încă o dovadă că regimul de la putere face tot posibilul pentru a dezbina societatea moldovenească pe criterii false. Or, respectivul aviz vine după proiectul de lege (avizat deja pozitiv de Curtea Constituţională) de introducere în Legea Supremă a obiectivului de integrare europeană, după deschiderea Oficiului NATO la Chişinău, după adoptarea proiectului de lege privind aşa-zisa combatere a propagandei ruse prin intermediul posturilor tv, după alte decizii scandaloase de acelaşi fel.

Sunt profund îngrijorat de aceste tentative de divizare a societăţii moldoveneşti, dar şi de faptul că se încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova. Amintesc şi cu această ocazie că art. 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic”, în alin 2. prevede că „nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. Denumirea limbii de stat ca „limbă română” este viziunea partidului de guvernare şi a sateliţilor săi şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie.

De fapt, prin acest proiect, guvernarea continuă violarea Constituţiei aşa cum a făcut-o şi prin deschiderea Oficiului NATO (Legea Supremă prevede neutralitatea ţării) sau cum a făcut-o în multe alte cazuri.

Grav este că, prin decizia de astăzi a Guvernului, se creează un precedent periculos, când Curtea Constituţională stabileşte noi norme şi noi reguli, drept pe care nu-l are. Nu e exclus că vor urma şi alte decizii ale CC, care vor ridica mingea la fileu guvernării pentru adoptarea altor decizii grave pentru ţară şi cu caracter antidemocratic.

Fac apel şi pe această cale la raţiune şi avertizez despre gravele consecinţe pe care le poate avea un astfel de comportament iresponsabil, ca şi cel de care a dat dovadă astăzi Guvernul. În chestiuni atât de importante trebuie să decidă poporul, prin referendum, dar nu reprezentanţii unei puteri care nu are nici o legitimitate.

Ţin să le amintesc celor de la guvernare şi pe această cale că, atât potrivit recensământului populaţiei, cât şi sondajelor de opinie, majoritatea cetăţenilor susţin că vorbesc limba moldovenească şi anume aceasta trebuie să fie denumirea oficială a limbii de stat. Prin decizia de astăzi, Guvernul sfidează direct opinia majorităţii cetăţenilor.

Sper că deputaţii, acei care vor lua decizia finală pe marginea respectivului proiect, vor conştientiza gravitatea problemei şi vor respinge respectivul proiect. Dar dacă totuşi se va merge mai departe, în calitatea mea de Preşedinte, voi face tot posibilul pentru ca interesele majorităţii cetăţenilor să fie respectate şi acest proiect să nu ajungă lege.