CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti: „Știm că ne putem bizui pe ajutorul statelor europene”

Alocuțiunea președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la prezentarea domnului Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, la Palatul Republicii, unde oficialul european a rostit un discurs public în fața a peste o mie de persoane. 

„Excelențele Voastre, domnule Preşedinte al Consiliului European

Domnule președinte al Parlamentului,

Domnule prim-ministru,

Stimați deputați și miniștri,

Doamnelor și domnilor,

Este o onoare pentru mine și pentru poporul Republicii Moldova să salutăm prezența la Chișinău a înaltului oaspete, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Faptul că Republica Moldova a făcut progrese însemnate pe calea integrării europene, fiind remarcată și susținută în spațiul comunitar, vi se datorează într-o bună măsură, domnule președinte, care sunteți un prieten al țării noastre.

Îmi amintesc cu emoție și satisfacție despre prima noastră întâlnire, care a avut loc la Bruxelles la scurt timp după alegerea mea în funcția de președinte al Republicii Moldova, acum 2 ani. Am simțit atunci întreaga Dumneavoastră cordialitate și disponibilitatea fără rezerve de a ajuta Republica Moldova să se înscrie ferm pe calea realizărilor europene.

Fără sprijinul Dumneavoastră personal ne-ar fi fost mult mai greu să obţinem rezultatele excepţionale pe calea apropierii de Uniunea Europeană, pe care le-am înregistrat în ultima perioadă: intrarea în vigoare a regimului de călătorii fără vize şi pregătirea pentru semnare a Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Domnule președinte, vă rog să transmiteți șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, recunoștința cetățenilor moldoveni pentru susținerea ce le-a fost acordată.

După semnarea, în curând, a Acordului de Asociere, va urma aplicarea prevederilor sale, în măsură să declanşeze procese profunde de modernizare a sistemului nostru politic și administrativ, a economiei, și a tuturor ramurilor importante. Toate acestea având un singur scop: ridicarea bunăstării populației și propășirea întregii societăți.

Reformele pe care le desfășurăm în acest scop și lupta cu corupția, care trebuie să devină o prioritate absolută în țara noastră, ne vor ajuta să atingem standardele propuse, în pofida unor obstacole artificiale pe care ni le pun adversarii opțiunii europene a Republicii Moldova.

Vizita Dumneavoastră la Chișinău, domnule președinte, ne întărește încrederea că suntem, în continuare, sprijiniți în aceste demersuri.

În noile condiții regionale dificile, știm că ne putem bizui pe ajutorul statelor europene, în toate aspectele.

Apropierea progresivă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană ne va face mai siguri, mai protejaţi, mai stabili. Și acesta este și interesul Uniunii Europene, de a avea în vecinătate ţări sigure şi stabile.

Vă mulțumesc, domnule președinte, pentru faptul că sunteți alături de noi și că vă pasă de soarta Republicii Moldova. Oamenii acestui pământ sunt muncitori și cu respect față de lege. Cetățenii țării noastre au demonstrat că se poate avea încredere în ei și că merită să li se acorde perspectiva de a fi, într-un viitor previzibil, cetățeni europeni.

Vă mulțumesc”.