CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 20 mai a.c., o întrevedere cu directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Caucaz, Republica Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier, care și-a încheiat mandatul, și Bruno Balvanera, noul director regional al instituției.

Șeful statului i-a mulțumit domnului Paul-Henri Forestier pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor dintre BERD și Republica Moldova. «Pentru țara noastră BERD este un investitor strategic important, care a contribuit esenţial la dezvoltarea sectorului public şi a celui privat», a spus Nicolae Timofti.

Președintele a salutat multiplele proiecte derulate în prezent de instituția internațională financiară ce țin de renovarea drumurilor, modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău, finanțarea proiectului de aprovizionare cu apă a mai multor localități din țară, modernizarea transportului public din municipiul Chișinău, precum și pentru creditele acordate unor întreprinderi private prin intermediul unor bănci locale.

Paul-Henri Forestier a spus, la rândul său, că BERD examinează posibilitatea de a iniţia noi proiecte comune cu Republica Moldova, în valoare de peste 100 de milioane de euro, în domenii precum transporturile şi căile ferate. Reprezentantul BERD a subliniat importanța stabilității politice în țară pentru continuarea investițiilor. Totodată, Paul-Henri Forestier și-a exprimat îngrijorarea față de atacurile asupra unor instituții financiare din Republica Moldova și a declarat că autoritățile statului ar trebui să contracareze asemenea acțiuni.

În cadrul schimbului de păreri, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat speranța că premierul desemnat Iurie Leancă va propune un program de guvernare și o garnitură guvernamentală care să aibă susținerea Parlamentului, fapt care va permite asigurarea stabilității în țară.

Bruno Balvanera, noul director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Caucaz, Republica Moldova şi Belarus, a declarat că angajamentul autorităților Republicii Moldova în promovarea reformelor va facilita derularea proiectelor BERD în Republica Moldova.