Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova a participat astăzi, la business forumul moldo-rus „De la calitate la competitivitate”, în cadrul căruia a rostit un discurs. După Forum, Președintele țării a vizitat expoziția ”Fabricat în Moldova”.
Discursul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon:
”Bună ziua!
Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni!
Îmi face plăcere să vă salut pe toţi participanții la business forumul moldo-rus „De la calitate la competitivitate”.
Din start, voi expune unele regrete, dar îmi voi finaliza discursul prin cuvinte de speranţă şi încredere totală că vom reuși.
1. Cu regret, în ultimii ani, relaţiile comercial-economice dintre Moldova şi Rusia au trecut printr-o perioadă deloc favorabilă, ba dimpotrivă, poate prin cea mai dificilă perioadă din întreaga istorie a existenţei acestora:
- în perioada 2014-2015, volumul cifrei schimbului nostru comercial reciproc s-a redus cu 45% - de la 1mlrd. 420 mln. dolari SUA pînă la 776 mln. dolari SUA. În acelaşi timp exporturile moldoveneşti pe piaţa rusească au scăzut cu 62%(!), iar importurile de produse ruseşti în Moldova – cu 32%. În decurs de 11 luni ale anului 2016, volumul schimbului comercial reciproc s-a redus cu 2%.
2. Aceste cifre sînt dovada unui „gol” imens, care s-a format în relaţiile noastre comerciale. Cauza principală a acestui „gol” este semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu ţările UE, fără consultări prealabile cu partea rusească. Federaţia Rusă propunea să fie organizate consultări la subiecte ce ar putea afecta interesele sale comercial-economice, în primul rînd, cu privire la reexporturile, reglementările tehnice, standardizare etc. În rezultat, în vara anului 2014, partea rusă a aplicat restricţii faţă de importurile de fructe, conserve din fructe şi legume, vinurile din Moldova, iar din 1 septembrie, 2014, au intrat în vigoare taxele vamale pentru 19 categorii de produse importate din Republica Moldova.
3. Intenţia noastră este de a schimba în mod radical situaţia:
Scopul tactic pentru perioada imediat următoare prevede restabilirea volumelor schimbului comercial reciproc şi înlăturarea barierelor. Este una din problemele care au fost discutate în cadrul întrevederii mele cu Preşedintele FR, Vladimir Putin, în cursul vizitei oficiale în Rusia. Am convenit să avansăm pe această direcţie.
4. Ne propunem şi începem să rezolvăm obiectivul principal– să devină o realitate parteneriatul strategic între Moldova și Federaţia Rusă, şi ţările Uniunii Economice Euroasiatice.
Parteneriatul strategic reprezintă, mai întîi de toate, o colaborare strînsă şi dorinţa de a o aprofunda, avînd drept fundament încrederea şi deschiderea reciprocă.
Pentru realizarea acestui scop, intenţionăm să semnăm Memorandumul de Colaborare între Republica Moldova şi Comisia Economică Euroasiatică.
De ce Republica Moldova are nevoie de aceasta?
- pentru a evita experienţa, tristă pentru noi, de degradare a relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă, din anul 2014 (“să nu călcăm pe aceeaşi greblă”);
- pentru a preveni apariţia unor probleme în raporturile comercial-economice cu ţările Uniunii Economice Euroasiatice;
- pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare cu partenerii noştri estici, nu doar în domeniul economiei, ci şi în domeniul industriei, CAI, transportului, energeticii, finanţelor, dezvoltării antreprenoriatului etc.
Stimaţi participanţi ai Forumului!
Acum, mingea va fi pe terenul dumneavoastră – a oamenilor de afaceri din Republica Moldova, Rusia, alte ţări CSI, care doresc o dezvoltare a relaţiilor, prin comerţ, investiţii, schimb de experienţă şi idei.
Vă promit că voi susţine toate iniţiativele şi proiectele voastre raţionale.
Sînt convins că businessul moldovenesc şi rusesc sînt gata de un parteneriat mai profund. Odată ce, astăzi, v-aţi adunat cu toţii la un loc, concluzionez că aveţi un interes şi aveţi ce să transmiteţi unii altora.
Vă doresc succese, întîlniri interesante şi rezultate frumoase tuturor participanţilor la Forum!”