CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselskii

La inițiativa reciprocă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o discuție telefonică cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselskii.

În cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, au analizat anumite rezultate ale ședințelor Grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii. Interlocutorii au convenit să continue dialogul pentru a identifica soluții în vederea consolidării încrederii dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

În mod special, părțile au analizat situația creată în Zona de Securitate, în raioanele adiacente rîului Nistru, mai cu seamă a celei din satele raionului Dubăsari – Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă, Roghi, satul Copanca din Căușeni ș.a. Localnicii sînt nevoiți să ajungă pe malul drept al Nistrului doar cu ajutorul bacului plutitor. Această stare a lucrurilor este consecința unui șir de măsuri întreprinse de structurile transnistrene în lupta cu virusul COVID-19, ceea ce a generat probleme grave pentru locuitorii satelor respective.

Oficialii au fost unanimi în opinia privind necesitatea luării, în mod reciproc, a unor măsuri care ar simplifica deplasarea locuitorilor între cele două maluri ale Nistrului. Șeful statului a reiterat faptul că Chișinăul va depune eforturi pentru a nu admite ca măsurile sau acțiunile întreprinse să afecteze drepturile locuitorilor din regiunea transnistreană. Igor Dodon împreună cu domnul Krasnoselskii au convenit asupra oportunității de a efectua acțiuni necesare pentru protecția oamenilor contra infectării cu coronavirus.

„Fără îndoială, sănătatea oamenilor este valoarea supremă, însă trebuie să fie acordat sprijin și în soluționarea problemelor de ordin social-economic”, a concluzionat Președintele Republicii Moldova.