De Ziua Mondială a Libertății Presei, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un gând de solidaritate tuturor jurnaliștilor care, în aceste zile grele, își fac meseria cu responsabilitate și curaj. Șefa statului menționează că astăzi jurnaliștii, uneori riscându-și viața, ne aduc știrile în case, iar astfel realizează misiunea cea mai importantă a presei - de a informa.
Șefa statului evocă, în mesajul adresat, statistici triste, potrivit cărora în cele 69 de zile de război, alături de ostași, pe câmpul de luptă au căzut circa 20 de jurnaliști, cronicile jurnalistice devenind adevărate cronici de pe front.
Potrivit Președintei, presa liberă rămâne fundamentul unei societăți libere și democratice, pe care ne-o dorim cu toții. „Presa liberă, ca și libertatea în sine, nu este un dat, ci un bun pe care trebuie să-l apărăm zilnic - de interesele politice și economice care încearcă să și-o subordoneze, dar și de pericolele ce vin din interiorul breslei, cauzate de goana după audiență. O goană care, într-o lume plină de falsuri, propagandă și dezinformare, devine de-a dreptul nocivă”, spune șefa statului.
De Ziua Libertății Presei, Președinta Maia Sandu amintește de un principiu-cheie al muncii de jurnalist, pe care nu-l poate anula nicio audiență - responsabilitatea pentru cuvântul scris sau rostit. Șefa statului menționează că doar prin responsabilitate și informare obiectivă, jurnaliștii pot ajuta cetățenii să discearnă falsurile și provocările, să ia decizii informate și să contribuie la consolidarea societății. „Doar așa presa poate schimba în bine viața oamenilor și a țării, fiind o adevărată Putere a patra”, declară Președinta Maia Sandu în mesajul adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.