CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Alexander Vershbow: „Autoritățile de la Chișinău urmează să decidă asupra gradului de aprofundare a relațiilor cu NATO”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a primit astăzi, 12 mai a.c., la Reședința prezidențială, pe Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflat în vizită în țara noastră.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre situația din regiune și modalitățile de consolidare a relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul întrevederii, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat profunda îngrijorare față de climatul de insecuritate instalat în regiune ca urmare a evoluțiilor din Ucraina. Șeful statului a reiterat poziția Republicii Moldova față de situația din țara vecină, subliniind importanța respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, neadmiterii violării principiilor dreptului internațional și soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice.

Nicolae Timofti a declarat că în pofida presiunilor politice și economice externe, autoritățile de la Chișinău își vor exercita dreptul suveran de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a exprimat sprijinul politic pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova. Oficialul a arătat că nu există incompatibilități între statutul de neutralitate al Republicii Moldova și dezvoltarea unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică.

Alexander Vershbow a subliniat importanța asigurării unui climat de pace și stabilitate în această regiune a Europei. „NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău urmează să decidă asupra gradului de aprofundare a relațiilor cu Alianța. Dorim să construim o relație de durată și suntem dispuși să acordăm asistența necesară în vederea consolidării securității naționale a Republicii Moldova”, a spus Alexander Vershbow.