Republica Italiană susține eforturile de modernizare a Republicii Moldova și realizarea agendei europene

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în această după-amiază un schimb de opinii cu Președintele Camerei Deputaților, domnul Roberto Fico, și cu Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, domnul Piero Fassino. În cadrul discuțiilor cu cei doi oficiali, șefa statului a mulțumit pentru ajutorul oferit de Italia țării noastre în lupta cu pandemia prin intermediul platformei Covax, care a permis vaccinarea mai rapidă a cetățenilor noștri.

„M-am bucurat de interesul și deschiderea părții italiene de a avansa relațiile noastre bilaterale în mai multe domenii de interes comun, precum justiția, relansarea economiei și agenda europeană. Am avut, în acest context, și un schimb de opinii mai detaliat cu privire la prioritățile de pe agenda noastră cu UE. Am subliniat că, în primele șase luni ale mandatului meu, am reușit să revitalizăm relația cu Uniunea Europeană și sperăm ca Italia să ne susțină în facilitarea circulației libere a cetățenilor noștri în baza certificatelor de vaccinare acceptabile de către statele membre ale UE”, a afirmat Președintele Maia Sandu.

Cu acest prilej, oficialii au discutat despre importanța diplomației parlamentare în promovarea mai activă a intereselor cetățenilor noștri atât în țară, cât și peste hotare. „Sperăm ca aceste contacte sa fie reluate după alegerile parlamentare. Ambii interlocutori și-au exprimat sprijinul plenar pentru eforturile noastre de modernizare a Republicii Moldova și ne-au asigurat că putem conta pe susținerea Italiei în realizarea agendei noastre europene”, a subliniat doamna Maia Sandu.

Astăzi, în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Roma, Președintele Republicii Moldova a mai avut întrevederi cu Președintele Republicii Italiene și cu Președintele Senatului italian.