Mesajul Președintelui Maia Sandu adresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul crizei pandemice și al crizei gazelor

Dragi cetățeni,

Știu că suntem cu toții obosiți de crize. Cu toții ne dorim mai multă stabilitate. Avem nevoie de stabilitate la nivel individual, ca să ne simțim în siguranță, să ne putem face planuri și să le realizăm. Avem nevoie de stabilitate la nivel de țară, ca să putem rezolva problemele curente și să construim un stat puternic, în care să avem siguranța zilei de mâine și șansa unei vieți demne acasă.

Dar trăim o perioadă tumultoasă, turbulentă, iar crizele prin care trecem nu le-am provocat noi împreună cu dvs. Nu le-a provocat nici parlamentul sau guvernul. Sunt crize care au venit peste noi și peste care trebuie să trecem împreună și, oricât de greu ne-ar fi, nu trebuie să ne lăsăm pradă deznădejdii.

De doi ani suntem în plină criză sanitară. De doi ani, pandemia ne răpește oameni dragi, ne dă peste cap activitatea economică și ne mănâncă resurse financiare foarte mari. În aceste zile, noua tulpină, Omicron, se transmite cu o viteză uimitoare de la o persoană la alta. Și chiar dacă se vorbește că ea ar fi mai puțin periculoasă, nu avem motive de relaxare. Mii de oameni sunt deja infectați cu această tulpină; aproximativ 200 de copii sunt, astăzi, spitalizați cu Covid- 19 - iar prognozele pentru următoarele zile și săptămâni sunt mai mult decât alarmante. Repet încă o dată: putem trece mai ușor de această criză doar printr-un efort comun.

În primul rând, chiar dacă ni se pare că avem o simplă răceală, să ne izolăm la prima suspiciune, să nu umblăm pe ici-colo, molipsindu-i pe ceilalți. În al doilea rând, să ne vaccinăm. Știu că unii dintre voi cred în continuare în sperietori citite pe internet și nu în știință, dar haideți să ne uităm la statistica oficială și să facem concluzii corecte - în țările cu rata de vaccinare mare, mor cu mult mai puțini oameni de Covid decât în țările cu rata de vaccinare mică.

De parcă situația sanitară nu era suficient de grea, a mai dat peste noi și criza energetică. Creșterea prețurilor la gaze și, în consecință, la alte surse de energie este o povară grea pentru mulți consumatori casnici, pentru economie și pentru stat. Moldova nu produce surse energetice tradiționale, iar guvernele care au fost la conducerea țării până acum nu au investit la timp în energia regenerabilă. De aceea, suntem total dependenți de prețurile de pe piața din regiune - iar situația de pe piață azi nu este una normală. Prețurile la gaze au crescut de peste zece ori în doar câteva luni, în timp ce prețul la produsele și serviciile pe care le producem și le exportăm noi au rămas aproape aceleași.

Noi nu putem renunța la actualul import de energie și nici nu putem, peste noapte, construi alternative de producere a energiei. În aceste condiții, guvernul vine cu ajutor pentru cetățeni, achitând compensații pentru tarifele mai înalte. Totuși, guvernul nu poate plăti tot costul majorărilor, pentru că atunci nu ar mai rămâne bani pentru alte necesități ale țării. De aceea, noi trebuie să învățăm să consumăm mai rațional energia. Să izolăm termic clădirile în care locuim și să economisim energie în instituțiile publice. Așa vom putea reduce costurile plătite pentru căldură și lumină.

Este greu? Da! Trebuie să ne lăsăm învinși? Nu! Trebuie să ne lăsăm manipulați și divizați? Nu! Tare mulți sfătuitori în ale energeticii și ale negocierilor avem zilele astea. Unii ne povestesc că autoritățile trebuiau să obțină un preț mai mic la gaze, însă uită să analizeze prețurile în alte țări din regiune sau speculează cu cifre eronate. Alții sugerează, fără rușine, că prețul la energie ar trebui să fie mai important decât suveranitatea țării. O altă manipulare este că apelul de a consuma mai rațional energia înseamnă să ținem copiii în frig - nu e adevărat, nu asta este apelul. Încercările de manipulare nu ne ajută. Să nu ne lăsăm amăgiți de populiști sau de corupții care plâng după putere. Nu sunt bogate țările ce fac risipă, ci țările care cheltuie rațional.

Istoria neamului nostru ne arată că am reușit, atunci când am rămas uniți în fața greutăților. Nu putem face minuni peste noapte, dar putem munci cu responsabilitate, fiecare la locul său și, asemenea unei familii, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent în care parte a țării trăim, putem depăși aceste vremuri complicate împreună. Să fim o comunitate unită, cu grijă față de cei nevoiași, față de copii și oamenii în vârstă, cu grijă unii față de alții.

 

Дорогие сограждане,

два кризиса — кризис в энергетике и кризис с пандемией — влияют на жизни каждого из нас. Только вместе, объединив усилия, мы справимся с этими вызовами. Справимся так же, как справлялись с нашими самыми тяжелыми испытаниями в прошлом.

Что касается пандемии. Я уверена, что в 21-м веке нам надо мыслить рационально, а не погружаться в конспирологию. В Молдове достаточный запас вакцин самых разных типов. Пожалуйста, пройдите вакцинацию, чтобы не было слишком поздно. От этого зависит и ваше здоровье, и здоровье ваших близких, и нормальное существование всей нашей страны. Семейные врачи и сотрудники больниц, ученые и церковь, Запад и Восток — все поддерживают вакцинацию. Только так мы победим коронавирус. И эта победа не за горами!

Что касается энергетики: уважаемые сограждане, вы можете быть уверены, что власти Молдовы делают все возможное, чтобы решить эту проблему. Вы можете быть уверены, что властъ не берет взяток, и что сегодня нет никаких откатов.

Мы обязательно справимся! У нас будут несколько источников энергии, у нас будет зеленая энергетика, мы обеспечим энергетическую безопасность государства. Главное — доверять друг другу, проявлять сплоченность — и верить в успешное будущее нашей общей страны, Республики Молдова.

 

(Dragi concetățeni,

Două crize - criza energetică și criza pandemică - ne influențează viața fiecăruia dintre noi. Doar împreună, unindu-ne forțele, vom face față acestor provocări. Vom reuși, așa cum am reușit de fiecare dată când am fost puși la cele mai grele încercări.

În legătură cu pandemia, sunt convinsă că în veacul 21 trebuie să gândim rațional, nu să ne lăsăm pradă conspirațiilor. În Moldova există o rezervă suficientă de vaccin de toate tipurile. Vă rog, vaccinați-vă, ca să nu fie prea târziu. De asta depinde sănătatea voastră, a apropiaților voștri și viața normală a întregii noastre țări. Medicii de familie și lucrătorii medicali, savanții și Biserica, Vestul și Estul - toți susțin vaccinarea. Doar astfel vom învinge coronavirusul. Și această victorie nu e departe.

În ceea ce ține de energie: stimați concetățeni, puteți fi siguri că autoritățile țării fac tot ce le stă în puteri, pentru a soluționa această problemă. Puteți fi siguri că Puterea nu ea mită și că astăzi nu există niciun fel de comisioane în acest sens.

Vom reuși neapărat! Vom avea câteva surse de energie, vom avea energie verde, vom asigura securitatea energetică a țării. Cel mai important e să avem încredere unul în celălalt, să fim uniți și să credem în viitorul de succes al țării noastre, Republica Moldova. - traducere RO)

 

Noi putem trece - și vom trece cu bine de aceste crize. Și, în pofida crizelor, putem și trebuie să reușim să ne construim țara așa cum o merităm și așa cum ne-o dorim - cu locuri de muncă, cu legi clare și drepte, respectate de toți, cu oportunități pentru ca tinerii să se poată realiza pe deplin acasă, cu economie puternică ce va asigura venituri suficiente oamenilor și va susține un stat ce are grijă de cetățenii săi.

Și, foarte important, trebuie să facem totul pentru a rămâne parte a lumii libere. În orice împrejurare, oricât de dificilă, trebuie să nu uităm cât de importantă este libertatea, cât de important este respectul pentru demnitatea noastră umană. Democrația nu este o noțiune abstractă, este respectarea voinței poporului, este libertatea noastră de a alege. Să nu o schimbăm pe beneficii materiale de scurtă durată.

Știu că nu e momentul unor încurajări triumfaliste și nu aceasta este intenția mea. Știu că mulți oameni sunt într-o situație grea. Primesc zeci de scrisori, discut cu sute de oameni la întâlniri în sate și orașe. Vă asigur că noi o să muncim în continuare onest, cu dăruire, oricât de grele sunt condițiile. Dar vom reuși mai repede și mai ușor fiind uniți, fiind solidari, ferindu-ne de minciună, falsuri și de capcanele întinse de grupările corupte. Să ne folosim deci înțelepciunea, energia și capacitatea de adaptare pentru a trece cu bine peste aceste crize și pentru a avansa în demersul nostru comun - bunăstare pentru toți oamenii cinstiți ai țării noastre!

Vom reuși! Suntem obligați să reușim!