„Să urmăm cu încredere calea integrării europene”

Interviu acordat de președintele Nicolae Timofti postului Radio Moldova Actualități

Reporter: Domnule președinte, să ne amintim de Marea Adunare Națională din 27 august 1989, considerată un preambul al zilei de 27 august 1991, când a fost declarată independența Republicii Moldova. Peste 25 de ani cum îi apreciați semnificația, căci se afirmă că timpul le pune pe toate la punct?

Nicolae Timofti: Într-adevăr, timpul este cel mai bun judecător. Eu sunt una dintre acele persoane care a avut mari speranțe pentru viitor. Eram tineri și ne doream un viitor frumos. Cel mai important sentiment pe care l-am trăit cu toții este proclamarea independenței față de un imperiu care ne-a ținut în brațele sale veacuri.

Acum, trăind timpuri noi, făcând comparații cu anii precedenți și perioada până la 1991, considerăm că poporul nostru a reușit fiindcă atunci am fost uniți. Sentimentul de libertate, sentimentul de unitate erau primordiale. Cu toții ne bucuram de faptul că poporul poate singur să-și determine soarta, că este liber și că are speranța unui viitor prosper. Atunci am dat dovadă că putem fi împreună. Am dat dovadă că în unitate de idei și de acțiuni ne putem bucura de succes. A vota actul de independență este un act de curaj, un act care dovedește că noi am trăit cu aceste gânduri – să fim liberi și să ne organizăm viața așa cum dorim.

Ne-am dorit să trăim într-un stat în care să fie restabilit adevărul despre limbă,   cultură, istorie. Am început să discutăm liber despre aceste subiecte. Cuceririle noastre se datorează faptului că am fost uniți în jurul anumitor idei.

Reporter: În ce măsură, idealurile, obiectivele trasate de cetățenii Republicii Moldova la Marea Adunare Națională din 1991 s-au materializat?

Nicolae Timofti: Nu voi fi obiectiv dacă voi răspunde la această întrebare cu un „da” categoric. Afirm însă că multe s-au realizat. Aceasta s-a datorat faptului că noi ne-am dorit să trăim într-un fel și am reușit, deși sunt de părere că am scăpat din vedere multe lucruri. Nu am reușit să realizăm ce ne-am propus din motivul că nu am fost consecvenți în realizarea obiectivelor noastre. De aceea am și pierdut mult timp ca să ajungem acolo unde am ajuns astăzi. Noi am putut să facem acest lucru cu mult mai înainte decât am reușit la ziua de astăzi. Noi am fost în stare dar nu am găsit soluții pentru rezolvarea problemelor la moment așa cum era necesar.

Unele state care și-au proclamat independența în 1991, ca și Republica Moldova,  au obținut succese frumoase, dar noi acum recuperăm și o să reușim. Ne este greu fiindcă lucrurile nu au depins numai de voința noastră, dar atât de factori interni, cât și externi.

Trebuie să facem alegerea corectă ca să trecem peste aceste bariere, să fim încrezători în forțele noastre că putem singuri să ne rezolvăm problemele interne și să mergem pe calea pe care ne-am ales-o la declararea independenței.

Reporter: Discutând cu reprezentanții societății civile despre obiective și realizări prin prisma evenimentelor de acum 25 de ani, unii au menționat că nu s-au îndeplinit toate cele propuse din motiv că mulți dintre cei veniți la putere nu au putut să se debaraseze de trecut. Să fie acesta cel mai mare obstacol?

Nicolae Timofti: Îmi vine greu să vorbesc despre conducătorii din trecut sau despre conducerea actuală. Cum am menționat și în răspunsul precedent:  s-au făcut unele greșeli. Este firesc– cei care activează comit și greșeli. Situația de astăzi, succesele noastre, deoarece avem și succese, se datorează activității predecesorilor.

Evident, liderii precedenți au preluat elemente din trecut. Eu nu am ocupat funcții de conducere importante ca să determin politica internă sau externă. Dar din 1991 am participat activ în domeniul justiției. Am satisfacția că am reușit reforme importante, care au început să funcționeze în interesul cetățenilor. Sistemul a funcționat până în 2002. Acesta a fost un succes nu numai al meu personal, dar al grupului de juriști și al conducerii din perioada respectivă al sistemului judecătoresc. Dar cu regret după aceasta a fost demolat și înlocuit cu alt sistem judecătoresc.

Noi n-am avut oameni pregătiți pentru a conduce după noi principii, după noi reguli. Aceste persoane au fost pregătite pe parcurs și vreau să vă spun că avem mulți specialiști, mulți tineri dotați cu capacități de conducător, cu capacități de organizator. În acest fel schimbul de generații în domeniul conducerii va fi benefic și va da rezultatele pe care le așteaptă societatea.

Reporter: Deși Republica Moldova și-a declarat integrarea europeană ca un obiectiv primordial în procesul de dezvoltare, unele forțe politice optează și promovează o altă orientare a țării. Înseamnă aceasta că ei nu văd schimbări spre bine, o evoluție a țării, de aceea doresc să reorienteze Republica Moldova spre Est?

Nicolae Timofti: Noi am trăit în acea perioadă, în acel sistem economic, politic, care nu ne-a adus succese. Acum ne dorim schimbări. Conducerea țării, dar și  societatea se interesează cum este mai bine, în ce condiții mai bine trăim – în care am fost sau în care dorim să trăim pe viitor. Eu sunt convins că modul de viață care îl promovează și îl aplică țările Uniunii Europene este progresist pentru om, orice s-ar spune. Eu am la această întrebare un răspuns simplu. În acești 23 de ani noi am încercat să trăim mai bine. Am trăit în CSI, într-un sistem de relații economice care aveau mai mult legături cu trecutul decât cu prezentul și cu viitorul european.

Mă întreb: cei care tind ca noi să nu mergem în Uniunea Europeană, dar să aderăm la o altă uniune, care de fapt este ceea ce avem astăzi, pot spune de ce noi suntem cea mai săracă țară din Europa? De ce avem cele mai mici salarii? De ce avem cele mai mici pensii? De ce la noi economia nu se dezvoltă cu la fel ca în Țările Baltice, Polonia, România, Bulgaria, alte state din fostul lagăr socialist? Aici este vorba de probleme la temelie, fiindcă sunt alte baze puse în relațiile economice. Noi suntem convinși că dacă vom parcurge toate procedurile, toate etapele pentru a deveni membru al UE, noi o să avem un alt nivel de viață.

Cetățenii noștri doresc să fie mai aproape de Uniunea Europeană. Majoritatea cetățenilor noștri care nu au condiții normale, aici, în Republica Moldova, de a se manifesta prin muncă, în domeniul activității profesionale și câștigurilor normale, pleacă în majoritatea absolută în țările UE. Cei care spun că majoritatea pleacă în Rusia, spun minciuni. Sunt elemente de propagandă, care nu corespund realității. Sate întregi trăiesc în Europa, grupuri de oameni care au ales să trăiască în Franța, în Italia, în Portugalia. Noi considerăm că nu trebuie ca cetățenii noștri să trăiască o viață bună în altă țară, ci trebuie să organizăm la noi viața în așa fel ca să trăim bine aici cu toții.

Reporter: Domnule președinte am să vă rog să numiți trei probleme pe care țara noastră ar trebui să le rezolve pentru a se alinia la adevăratele democrații europene, să aibă același nivel de trai la care v-ați referit și Dumneavoastră.

Nicolae Timofti: Pentru orice stat sunt importante problemele economice. De aceea noi trebuie să dezvoltăm economia de piață, să dăm posibilitatea ca omul să se manifeste liber în activitatea sa de toate zilele. Să fie liber să inițieze o afacere dacă dorește. Noi trebuie să creăm condiții pentru aceasta cetățenilor noștri. Iar cetățenii străini care doresc să investească în țara noastră, să aibă siguranță juridică, siguranță de apărare din partea statului, a legii. Să funcționeze legile la noi în țară. Aceasta se face prin intermediul justiției. De aceea vorbim mult despre reformarea justiției. Din aceste motive eu susțin afirmarea unei justiții independente. Aceasta va da posibilitatea să realizăm ceea ce ne dorim.

Consider necesar să dezrădăcinăm corupția în societatea noastră. Măsurile care au fost întreprinse până în prezent urmează să dea roade. Mass-media publică informații cu privire la cazurile când judecătorii și polițiștii declară că s-a încercat ca ei să fie influențați de a lua decizii ilegale pentru mită. Acest este un moment foarte important. Atât eu, cât și orice cetățean am dori să trăim într-o societate în care cel care încearcă să încalce legea știe că va fi tras la răspundere pentru aceasta.

Reporter: Prerogativele care v-au fost atribuite de lege sunt suficiente pentru a determina instituțiile statului să ducă la capăt reformele economice și instituționale atât de necesare pentru dezvoltarea țării?

Nicolae Timofti: Din momentul în care am fost învestit în funcția de președinte al țării am susținut pe deplin toate acțiunile întreprinse de Guvern și Parlament în interesul cetățenilor. Eu consider că acele prerogative date prin lege îmi sunt suficiente. Dacă cineva din punct de vedere teoretic vede lucrurile altfel, el poate să le spună, să fie discutate în societate. Există asemenea discuții – unii sunt pentru un președinte cu împuterniciri mai mari, alții doresc împuterniciri mai reduse pentru șeful statului. Eu consider că pentru moment acele împuterniciri de care dispune un președinte sunt suficiente.

Noi trebuie să ne determinăm ce dorim – vrem o republică parlamentară sau una prezidențială? Am trecut prin perioade când nu era clar ce fel de republică avem. Oficial este declarat că suntem republică parlamentară, dar în perioada 2001 – 2009 toți percepeau lucrurile că Republica Moldova este o republică prezidențială, deși oficial era declarată parlamentară. Depinde foarte mult de modul în care oamenii respectă legile și Constituția țării.

E clar că dacă noi vom intra în UE, vor fi necesare unele schimbări și eu sunt convins că noi vom reuși împreună cu societatea civilă, cu organele competente, cu specialiștii în domeniul dreptului constituțional să pregătim un proiect corespunzător în interesul societății. Atunci vor fi determinate competențele președintelui pe viitor.

Reporter: Mulți concetățeni de-ai noștri, prin munca și talentul lor, au devenit cunoscuți și apreciați în societate, făcând performanțe în diferite domenii. Unii dintre ei poate ar dori să revină acasă, dar nu au aceleași condiții  de viață și activitate. Ce ar putea întreprinde statul în acest context?

Nicolae Timofti: În primul rând eu mă bucur foarte mult când aud despre succesele cetățenilor noștri. Indiferent dacă ocupi o funcție importantă sau nu, atunci când ajunge la urechile tale că un cetățean al Republicii Moldova s-a remarcat într-un domeniu anume într-o țară străină, evident că ai un sentiment de mândrie. Ar fi extraordinar dacă toți cetățenii noștri vor reveni acasă și noi ne vom bucura că avem oameni emeriți în diferite domenii, care sunt cunoscuți nu numai la noi în țară, dar și peste hotare.

Misiunea noastră este să reușim prin pârghii economice și politice să organizăm modul de viață în așa fel încât aici să funcționeze o economia prosperă și să fie create cât mai multe locuri de muncă. Oamenii vor veni să muncească aici la noi pentru binele Republicii Moldova. Acest lucru poate fi realizat prin investiții din partea oamenilor de afaceri străini și locali. Putem reuși dacă vom crea condiții ca acești oameni de afaceri să investească în economia noastră.

Discutăm aceste probleme la diferite niveluri. Sunt foarte mulți doritori din străinătate care vor să investească în Republica Moldova în domeniul agriculturii și în industrie. Noi avem capacități și posibilități dar trebuie să creăm condițiile necesare – să avem legi bune, organele justiției să fie competente și necorupte. Când vor exista asemenea condiții oamenii de afaceri vor veni. Se vor pune în mișcare mecanismele economice care vor crea locuri de muncă.

Reporter: Domnule președinte, concetățenilor noștri din stânga Nistrului, care ar dori să vină la Chișinău, să sărbătorească Ziua Independenței, dar nu o pot face, doriți să le transmiteți un mesaj, un gând aparte?

Nicolae Timofti: Când vorbesc despre cetățenii Republicii Moldova nu contează pe ce mal al râului Nistru se află. Ei toți sunt cetățenii noștri. Le vom crea aceleași condiții numai dacă ei vor dori să fim împreună. Înțeleg foarte bine că pe parcursul ultimelor două decenii s-au întreprins acțiuni antistatale cu susținere din afara țării, din partea Rusiei. Moscova dorește ca prin încurajarea separatismului să-și păstreze influența în această regiune. De aceea, eu când mă adresez cetățenilor Republicii Moldova îi am în vedere și pe cei de pe malul stâng al Nistrului.

De avantajele cursului nostru proeuropean vor beneficia nu doar cetățenii de pe malul drept, ci și cetățenii din regiunea transnistreană. Fac apel către cetățeni să se gândească foarte bine la prezent și la viitor, fiindcă separatismul provoacă doar rău. Noi am avut deja o perioada similară celei de astăzi din Ucraina. Noi în 1992 am avut pierderi umane considerabile. Astăzi acest lucru se întâmplă în Ucraina, cum s-a întâmplat și în Georgia. Tendințele separatiste duc numai la pierderi și nu aduc beneficii.

Eu vreau ca noi să fim înțelepți, să fim uniți și să creăm posibilități ca oamenii să circule liber pe teritoriul propriei țări și acei așa-numiți pacificatori într-adevăr să aducă pace, dar nu sânge.

Reporter: Ar mai putea societatea moldovenească precum în anii de renaștere națională să fie consolidată, unită prin unele demersuri, năzuințe, idealuri?

Nicolae Timofti: Cât privește prima întrebare mă gândesc că ar fi fost foarte frumos dacă noi am fi trăit așa uniți cum am fost la începutul anilor 90, când a început mișcare de renaștere națională. Altfel noi nu vom reuși dacă nu vom fi uniți în gânduri și în acțiuni pentru binele poporului, pentru binele Republicii Moldova.

Fac apel către cetățeni să nu fie influențați de gânduri rele, de lozinci false, și să înțeleagă foarte bine cine sunt politicienii apăruți peste noapte. Au apărut acum niște oameni despre care nimeni nu știe nimic. Mă miră că ei sunt afișați în inima orașului nostru cu slogane și cu portrete mari. Cine sunt ei, domnilor? De ce au venit la noi în țară? Ce caută ei la noi? Oamenii să-și pună aceste întrebări.

Îndemnul meu este următorul – să nu-i credeți pe cei pe care nu-i cunoașteți. Ei cu concerte n-o să vă dea pâine și bunăstare. Sunt oameni trimiși special să inducă lumea în eroare, să ne abată de la cursul normal de dezvoltare.

Reporter: Dacă ar mai fi o Mare Adunare Națională ce slogane ar fi necesare și ce mesaje ați transmite cetățenilor Dumneavoastră, în calitate de președinte al Republicii Moldova?

Nicolae Timofti: Să dea dovadă de credință în idealurile noastre și, desigur, i-aș îndruma să urmeze cursul european, să mergem împreună cu încredere pe calea europeană. Asta înseamnă că noi o să trăim de rând cu toate țările Uniunii Europene, vom avea posibilitatea să călătorim liber. Noi o să avem posibilitate să profităm de munca noastră, adică să ne vindem produsele, iar recoltele să nu fie blocate în timpul sezonului.

Noi am simțit ce înseamnă solidaritatea popoarelor europene care ne-au venit în ajutor. Datorită acestui fapt am redus pierderile practic la minimum . Și asta ca urmare a susținerii din partea țărilor UE. De aceea îmi doresc să fim uniți, solidari, să fim fideli idealurilor noastre și să mergem înainte pe calea pe care am ales-o.

Fiindcă suntem în anul alegerilor parlamentare chem cetățenii să nu devieze de la cursul proeuropean, să aleagă acele forțe care doresc să mergem în UE. Și atunci noi o să reușim și o să trăim mai bine.  Vă asigur.

Reporter: Domnule președinte, menționați la începutul acestui interviu că ați dori să vorbiți despre unele succese. Care ar fi cele mai importante?

Nicolae Timofti: Sunt mai multe. Dar dacă vorbim de cele din ultimul timp – ne-am dorit să călătorim liber în Europa. Iată că acest obiectiv a fost realizat. De asemenea noi am dorit să semnăm Acordul de Asociere. Acordul a fost semnat. Este o victorie a noastră comună, a tuturor cetățenilor țării și a conducerii care a promovat această politică. De asemenea, în această perioadă grea au fost majorate salariile și pensiile. Nesemnificativ în comparație cu alte țări, dar am reușit să facem și acest lucru.

Aceasta vorbește despre faptul că avem posibilități și dorință. Dacă vom continua mai departe parcursul european vom trăi mai bine, cu salarii mai mari și cu pensii mai mari.

 

http://trm.md/ro/radio-moldova/interviul-lui-nicolae-timofti-in-exclusivitate-pentru-radio-moldova/