Mesajul Președintei Maia Sandu la Forumul Mass-Media

Excelențele voastre,

Dragi membri ai comunității jurnalistice,

Mă bucur să fiu alături de voi și în acest an, la unul dintre cele mai importante evenimente ale breslei voastre, unde se discută teme extrem de importante pentru toată societatea. 

Suntem la finalul unui an în care jumătate din populația adultă a lumii a votat sau mai continuă să voteze, în cadrul unor alegeri desfășurate în contexte marcate de crize economice, inflație, războaie și, mai ales, transformarea semnificativă a modului în care oamenii se informează.

În Republica Moldova, alegerile au fost marcate de un val de dezinformare fără precedent, menit să slăbească unitatea socială, să semene ură și neîncredere, să dezbine, să sperie, și, într-un final, să influențeze alegerea oamenilor. 

Dezinformarea și corupția electorală au fost două cele mai dăunătoare instrumente ale războiului hibrid purtat de Kremlin împotriva democrației noastre.

Democrația este supusă unui atac masiv la nivel global. Presiunile asupra presei nu au fost niciodată mai mari. Încrederea în media tradițională scade, în timp ce platformele digitale și influencerii domină audiențele. 

Inteligența artificială și tehnologiile sunt folosite ca să amplifice dezinformarea, iar algoritmii netransparențipermit persoanelor rău intenționate să își promoveze conținuturile false. Veniturile din publicitate sunt în scădere, iar audiențele sunt tot mai fragmentate. 

Jurnaliștii sunt nevoiți să echilibreze viteza cu acuratețea, să combată valuri de informații false și să caute mijloace prin care să atragă publicul tânăr și nu doar, într-o lume tot mai digitalizată. Pe fundalul acestor dificultăți fără precedent, presa din Moldova a răspuns cu exemple remarcabile de curaj și profesionalism.

Anchetele și reportajele unor jurnaliști curajoși au expus în fața întregii lumi magnitudinea fenomenului de corupție electorală care s-a întâmplat la aceste alegeri. Natalia Zaharescu și Măriuța Nistor, și echipa de la Ziarul de Gardă– merită toată admirația noastră. 

Le sunt recunoscătoare tuturor redacțiilor și jurnaliștilor care, zi de zi, fac știri, reportaje, emisiuni, investigații bazate pe fapte, și care oferă publicului o fereastră spre realitate. 

Vă mulțumesc și pentru că demonstrați solidaritateatunci când transmiteți, retransmiteți investigațiile sau reportajele făcute de colegii voștri de la alte instituții media, astfel amplificând impactul acestor investigații și consolidând puterea jurnalismului de investigație într-o perioadă în care transparența și corectitudinea sunt mai necesare ca niciodată.

Munca voastră este reflectată și în Indicele Libertății Presei, realizat de Reporters Without Borders, unde Moldova se află pe locul 31, în fața unor țări din Uniunea Europeană. 

Din păcate, dezinformarea și falsurile rămân o primejdie gravă peste tot - așa cum am văzut, inclusiv, în cazul alegerilor din România. 

Noi înțelegem rolul major al presei libere pentru păstrarea democrației și suntem dedicați creării unui mediu în care presa liberă să-și poată îndeplini acest rol. 

Fondul pentru subvenționarea mass-media este un exemplu. Noua lege la care se lucrează este un alt exemplu de efort pe care-l facem, pentru ca să creăm acest mediu. 

Pe viitor, vă rog să continuăm eforturile comune în lupta împotriva dezinformării. Una dintre țintele principale ale atacului dezinformării este proiectul nostru de țară - integrarea europeană. Cei care vor să ne întoarcă din drum dispun de resurse uriașe, investesc resurse uriașe pentru ca să denigreze Uniunea Europeană și pentru ca să sperie cetățenii. Am văzut cât de mare a fost impactul dezinformării în contextul referendumului. Iar noi trebuie să rămânem uniți pentru a proteja adevărul și pentru ca să putem continua acest parcurs, consemnat acum și în Constituția Republicii Moldova.

Fac un apel către redacții: investiți în jurnaliștii specializați în afaceri europene. Mai mult ca oricând, vom avea nevoie de profesioniști bine pregătiți – oameni care să scrie, să analizeze și să explice pe înțelesul tuturor ce înseamnă procesul de negocieri, ce înseamnă procesul de aderare la UE și care sunt beneficiile pentru toți cetățenii. 

Să facem eforturi ca fiecare cetățean să înțeleagă ce înseamnă Uniunea Europeană - de la orașe până la cele mai mici sate, în română, în rusă și în alte limbi ale minorităților naționale. 

Mă adresez către toți reprezentanții presei,atunci când pregătiți articole și reportaje, să contribuiți la menținerea stabilității, a păcii sociale și a unității noastre, mai ales în condițiile în care intervențiile maligne și ostile urmăresc tot mai mult să ne dezbine și să ne monteze unul împotriva altuia. 

Faptul că ingerințele în procesul electoral nu au reușit să deturneze rezultatul alegerilor vi se datorează și dumneavoastră. Alfabetizarea media a cetățenilor rămâne o sarcină pentru voi și pentru cei de la guvernare. 

De modul în care abordăm subiecte importante zi de zi, de exemplu de la calitatea analizei factorilor care au condus la creșterea prețurilor, ce se întâmplă cu procesul de curățare în justiție, analizele cu caracter geopolitic, de calitatea oamenilor pe care îi invitați seară de seară în studiouri pentru a comenta evenimentele din țară depinde cât de pregătiți vor fi oamenii să înțeleagă ce se întâmplă și să ia decizii informate pentru ei și pentru comunitate, pentru țară. 

Ascultam în aceste zile un interviu cu Mircea Miclea care făcea referință la Erich Fromm și care spunea că atunci când crește neliniștea, anxietatea în societate,  oamenii tind să se orienteze spre regimuri autoritare. Atunci când avem breaking news la fiecare cinci minute și oamenii se sperie de la lucruri de la care nu ar trebui să se sperie, atunci sprijinul pentru democrație este tot mai mic, iar oamenii sunt tot mai dispuși să creadă în ideologii dogmatice și să-și delegheze toate drepturile lor cuiva care să vină să-i protejeze. 

Noi avem nevoie de oameni informați, de oameni puternici și rezilienți, și aceste lucruri le putem asigura împreună.

Doamnelor și domnilor,

Înțeleg că la această ediție a forumului se va discuta despre modificări ale Codului Deontologic al Jurnalistului. Este un subiect extrem de important și doar dumneavoastră sunteți cei care pot crea reguli pe acest subiect și cei  care pot să le dicteze - cu atât mai greu în această perioadă în care, cum spuneam, tehnologiile informaționale oferă spațiu și posibilități oamenilor care nu verifică informația, oamenilor care răspândesc falsuri intenționat sau neintenționat; cu atât mai complicată această misiune, ca să înțelegem cine are autoritatea să se numească jurnalist și persoană de referință atunci când este vorba de informare și cine nu are acest drept. Nu există soluții simple, e clar că trecem prin schimbări majore, trebuie să căutăm aceste soluții împreună.  

Dragi prieteni,

Lupta pentru democrație este mai grea ca niciodată, dar nu imposibilă. Cei care vor să ne întoarcă din drum folosesc toate mijloacele pentru a semăna neîncredere și divizare. Însă răspunsul nostru trebuie să fie ferm: adevărul, faptele și libertatea vor prevala.

Voi, cei din mass-media, sunteți în prima linie a acestei lupte. Jurnalismul onest este scutul democrației și al valorilor noastre comune. 

Să facem un front comun în apărarea democrației, pentru că doar împreună putem răspunde provocărilor acestor vremuri. Aveți tot sprijinul meu în această misiune.  

Eu vă mulțumesc pentru dedicare, curaj și profesionalism. Mult succes în continuare!