Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Șahului

Îmi face plăcere să adresez calde felicitări tuturor celor pentru care figurile de șah şi tabla în carouri au devenit profesie, refugiu, delectare sufletească sau exercițiu intelectual. Astăzi, alături de milioane de oameni de pe mapamond, sărbătorim unul dintre cele mai vechi jocuri intelectuale – șahul.

Însumând deopotrivă sportul, știința şi arta, acest „rege al jocurilor” își are originile pierdute în neantul istoriei. Lansat ca o metodă de educare a voinței, jocul gândirii şi al imaginației, care exclude din capul locului întâmplarea, și-a păstrat caracteristica lui principală, lupta şi dorința de a învinge.

Doar 32 de piese pe 64 de pătrate oferă o infinitate de mișcări și posibilități surprinzătoare de a câștiga, fiind, totodată, un tablou al vieții și situațiilor care ne pun la încercare existența. Raportate la nivelul propriei personalități, la cel al familiei sau ridicate la rang de țară și lume, acțiunile țintesc spre o finalitate bine conturată, însoțită de triumful omenescului şi al emoțiilor  trăite  intens.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Șahului, țin să-mi exprim convingerea că jocul în alb și negru are puterea de a-i face pe oameni fericiți. Sunt și rămân a fi un susținător ferm al activităților șahiste și un prieten al persoanelor care practică acest gen de sport. Capabili de risc, cu un algoritm logic bine format și chibzuiți în evaluarea posibilităților, șahiștii sunt persoane puternice și hotărâte, indiferent de vârstă sau statut.

Urez din tot sufletul întregii comunități șahiste din Republica Moldova sănătate, gândire strategică și originală pentru a repurta cât mai multe victorii. Să promovăm, împreună, acest „joc al regilor” în rândul generațiilor tinere, pentru a dezvolta spiritul critic și pentru a educa adevărați apărători ai cetății.