Eforturile Rusiei de a destabiliza Moldova vor eșua, spune președinta țării

Editorial de Președinta Maia Sandu, publicat în The Economist.

 

Crizele pot edifica sau distruge țări. Crizele pot edifica sau distruge lideri. Republica Moldova, ca și multe alte țări ale Europei, se confruntă cu multiple provocări de o amploare nemaivăzută, de când țara noastră, îngrădită de Ucraina și România, și-a declarat independența în 1991. Războiul nemilos și fără sens al Rusiei împotriva Ucrainei se presupune că ne va face pe noi și alte țări să cedăm sub presiune. Nu o vom face.

În calitate de președintă, mă încurajează să văd reziliența și perseverența poporului nostru în fața crizelor interconectate: războiul de la ușa noastră, șantajul energetic al Rusiei și inflația rezultată, recesiunea economică și protestele orchestrate. Cetățenii noștri au rămas fermi, iar parteneriatele noastre cu prietenii și aliații ne-au ajutat să rezistăm furtunii. Moldova devine mai puternică. Aceasta este o criză care cred că va edifica, nu va distruge țara noastră și va stabili direcția parcursului nostru pentru deceniile următoare.

Privim cu groază suferințele din țara vecină, Ucraina. Sunt mândră de modul în care poporul nostru și-a deschis inimile și casele pentru sute de mii de refugiați care fug de atacurile brutale de acolo. Deși nimic nu se poate compara cu devastarea din Ucraina, războiul chiar de lângă hotarele noastre trimite unde de șoc care ne afectează și pe noi. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o invazie militară. Asaltul său asupra Moldovei este hibrid și conceput pentru a ne destabiliza și a ne forța, ca și pe Ucraina, înapoi pe orbita Moscovei. Strategia nu a reușit în Ucraina și nu va reuși în Moldova. Ne-am menținut poziția pentru mai bine de un an și vom continua să o facem.

Luptăm împotriva acestei ofensive hibride prin consolidarea rezilienței noastre, reformând instituțiile și apropiindu-ne mai mult de UE. Interconexiunile energetice cu România și alte țări europene ne-au ajutat să rezistăm șantajului cu gaz, să accesăm noi surse de energie și să ținem luminile aprinse și casele încălzite în timpul unei ierni dificile. Ne-am reorientat exporturile către noi piețe și am menținut economia funcțională. Două treimi din comerțul nostru este cu țările UE.

Am intensificat și măsurile pentru contracararea dezinformării. Forțele de ordine au dezvăluit schemele din spatele protestelor plătite, orchestrate de interpuși ai Rusiei, care încearcă să ne influențeze de la distanță și să incite la violență pe străzile noastre.

Cei care au pariat că ne pot schimba perspectiva au făcut un pariu greșit. Ne-am stabilit cursul cu mult timp în urmă și nu ne vom abate de la calea pe care o urmăm – calea spre aderarea la UE, spre pace, democrație și prosperitate.

Mișcarea noastră în sensul aderării la UE este ireversibilă. De decenii, UE a acționat pentru a asigura pacea în cea mai mare parte a Europei, aducând o mai mare coeziune socială, democrație și respect pentru drepturile omului. Văd și ce ne-a adus UE nouă, Moldovei, chiar și fără a fi membru. În ultimii 20 de ani, UE a ancorat dezvoltarea pașnică, prosperă și democratică a țării noastre.

Decizia de a solicita oficial aderarea la UE în martie 2022 a fost o alegere clară pentru noi: apelul democrației va triumfa asupra opresiunii autoritarismului. Acum așteptăm ca statele membre ale UE să deschidă discuțiile de aderare. Avem multe de făcut înainte de a putea adera la bloc, dar suntem hotărâți.

Reformăm în mod cuprinzător sistemul de justiție, ne dublăm eforturile pentru a eradica corupția și crima organizată și lucrăm pentru a contracara influența oligarhilor care la un moment dat ne-au capturat statul; influența a doi criminali fugari a fost redusă după ce au fost loviți de sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii. De asemenea, ne consolidăm capacitatea administrativă, astfel încât să putem implementa reforme și mai profunde în viitor.

Aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei. Credem că este vital să consolidăm relația noastră și îndemn UE să ia o decizie anul acesta pentru a lansa discuțiile de aderare la începutul anului 2024. Acest pas ne va da impulsul de care avem nevoie pentru a menține reformele și a consolida poziția Moldovei ca viitor membru.

De asemenea, trebuie să consolidăm cooperarea în domeniul securității și apărării, să îmbunătățim interconexiunile energetice și să accelerăm suportul pre-aderare pentru dezvoltarea infrastructurii. Porturile ucrainene, care au servit drept poartă de intrare pentru comerțul moldovenesc, rămân sub blocada rusească, astfel devine imperativă prioritizarea dezvoltării infrastructurii pentru a proteja stabilitatea socio-economică comună.

Eforturile noastre de reformă internă încep deja să dea roade. Din 2021, Moldova a urcat de pe locul 89 pe locul 28 din 180 de țări în Indicele Libertății Presei publicat de Reporteri fără Frontiere. Anul trecut am fost numiți drept un punct luminos al democrației de către raportul Global State of Democracy, care este publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală. În plus, am intensificat și eforturile pentru a moderniza economia, reducând birocrația pentru investitorii locali și străini.

Ne dovedim a fi un partener de încredere pentru UE și multe alte țări. Contribuim la securitatea casei noastre comune europene, fiind un vecin puternic pentru Ucraina, menținând calmul în regiunea separatistă transnistreană și unindu-ne forțele cu UE pentru a contracara provocările de securitate generate de războiul de la ușa noastră.

Acest angajament față de Europa va fi vizibil în Moldova, când vom găzdui Summitul Comunității Politice Europene în iunie. Pacea, securitatea, reziliența energetică și conectivitatea vor fi pe ordinea de zi când mă voi întâlni cu șefii de stat și de guvern din Europa și cu liderii UE. Va fi o ocazie de a avea o discuție deschisă despre provocările comune.

Lumea s-a schimbat dramatic din februarie anul trecut, dar nu în felul în care cei care au comandat războiul s-ar fi așteptat. Sperau să ne forțeze pe noi, împreună cu Ucraina, să privim înapoi, dar au reușit doar să ne întărească hotărârea de a rămâne parte a lumii libere. Sperau să slăbească securitatea colectivă a Europei, dar, în schimb, noi am întărit-o. Voiau ca fragilitatea să înlocuiască agilitatea, dar a fost încă o greșeală de calcul. Devenim doar mai agili pe măsură ce urmăm traiectoria noastră europeană. Moldova, viitoare membră UE, rămâne fermă, puternică și încrezătoare.