Discursul Președintei Maia Sandu la ceremonia de deschidere a segmentului de nivel înalt și a dialogului Summitului privind cooperarea eficientă pentru dezvoltare 2022

Președinte Cassis,

Președinte Kagame,

Distinși oaspeți, 

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la lansarea Summitului privind cooperarea eficientă pentru dezvoltare. Este o mare onoare să mă aflu într-o sală plină de personalități, care reprezintă state, organizații, comunități, societatea civilă, sectorul privat - oameni care se angajează să facă progrese în reducerea sărăciei și dezvoltarea potențialului uman în țările lor și pe tot globul.

Totuși, cum se face că, atunci când există atât de multă voință, mijloace și resurse disponibile, suntem departe de realizarea unui trai mai bun pentru majoritatea oamenilor noștri? Ne mișcăm încet în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Ce ne lipsește?      

Pe măsură ce ne confruntăm cu provocări din ce în ce mai complexe, cum putem crește eficiența instrumentelor de dezvoltare pe care le vom folosi pentru a remedia situația?  

Aceste întrebări au răspunsuri. Ele pot fi diferite, în funcție de locul în care ne aflăm, dar le avem. Ceea de ce avem nevoie este mai multă solidaritate, încredere, un dialog mai deschis unul cu celălalt.

Avem nevoie de soluții de dezvoltare care să fie mai bine adaptate provocărilor cu care se confruntă diferite țări. Trebuie să lucrăm mai strâns și mai bine împreună.

Aș dori să vă împărtășesc trei experiențe recente ale țării mele, Republica Moldova, despre modul în care facem față provocărilor fără precedent și interconectate între ele pe care, în ciuda voinței politice puternice de a schimba lucrurile, nu suntem pregătiți să le facem față.

În primul rând - pandemia.

Lumea, așa cum o știm, a fost pusă la încercare de pandemia de COVID-19. Țările au luptat din toate puterile să țină sub control criza sanitară și să obțină vaccinuri pentru cetățenii lor, în timp ce economia mondială a fost lovită masiv, consecințele ei le putem simți și astăzi.

În decembrie 2020, când lumea deja furniza vaccinuri pentru cei din prima linie și pentru categoriile mai vulnerabile, Moldova nu vedea lumina în capătul tunelului.

Imediat după ce am venit la putere, echipa mea împreună cu mine am făcut eforturi ample pentru a asigura livrările de vaccin în țara noastră cu o populație de până la trei milioane de oameni - o piață neatractivă pentru producătorii de vaccinuri într-o perioadă de aprovizionare limitată și concurență acerbă pentru vaccin.  

Dar am apelat cu insistență la partenerii noștri internaționali - și ei au livrat. Într-un act de solidaritate extraordinar, Moldova a primit în februarie 2021 un prim lot de vaccinuri din partea prietenei și vecinei noastre România. 

Curând după aceea, am fost prima țară din Europa care a primit o donație de vaccin prin intermediul platformei COVAX. Datorită hotărârii noastre puternice și relației de încredere pe care am construit-o cu partenerii noștri internaționali, am reușit să începem vaccinarea în Moldova în martie 2021 și să salvăm multe vieți. 

Al doilea - războiul.

În februarie 2022, atunci când încă multe țări se confruntau cu efectele pandemiei, Rusia a atacat nucleul ordinii internaționale, bazate pe reguli clare - suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări, a Ucrainei, vecina și prietena noastră. Acest război brutal, nedrept și neprovocat, de asemenea, afectează profund țara mea.

În dimineața zilei de 24 februarie, mii de ucraineni - majoritatea femei, copii și vârstnici - au făcut cozi la hotarul nostru, fugind de bombele rusești care cădeau peste casele lor. Aceasta a fost prima criză a refugiaților, din istoria noastră, cu care a trebuit să ne confruntăm. Moldovenii și organizațiile internaționale nu erau pregătite pentru ceea ce urma. 

Dar poporul moldovenesc și-a urmărit valorile și instinctele care îi definesc și și-au deschis inimile și casele pentru a ajuta toți ucrainenii care aveau nevoie de adăpost.

Autoritățile centrale și locale, comunitățile, diaspora noastră, societatea civilă, partenerii de dezvoltare și sectorul privat s-au mobilizat și au lucrat strâns împreună ca să pună în aplicare mecanisme adecvate pentru a-i primi pe toți cei care au avut nevoie de un acoperiș și de o masă caldă. 

Acest sistem nu era ideal. Nu a fost întotdeauna atât de rapid pe cât ne-am dorit, dar a funcționat. A funcționat pentru că guvernul, societatea civilă, partenerii și donatorii noștri internaționali au avut încredere unul în celălalt. Și pentru că, din prima zi, Guvernul a fost transparent și comprehensiv în ceea ce privește necesitățile sale pentru a putea oferi asistență refugiaților și despre cum sunt utilizate resursele. 

Aproape 700 de mii de ucraineni au trecut prin Moldova de la începutul acestui război,la o populație de 2,6 milioane de oameni. Este mai mult de un sfert din populația noastră. Peste 80 de mii dintre ei se află și astăzi în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. Mulți dintre ei locuiesc în sânul familiilor obișnuite din Moldova.

Donatorii au finanțat programe pentru a ajuta integrarea refugiaților prin facilitarea găsirii unui loc de muncă, învățarea limbii române, asigurarea accesului copiilor ucraineni la educația online și alte măsuri.

De asemenea, transparența și încrederea ne-au ajutat să ne intensificăm cooperarea în domeniul securității cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu Uniunea Europeană și statele sale membre. Polițiștii noștri de frontieră lucrează acum alături de ofițerii Frontex pentru a ne securiza frontierele și a preveni traficul de persoane, de arme și de droguri apărut ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

În al treilea rând - criza energetică.

În timp ce Moldova se pregătește acum pentru o iarnă grea cauzată de o criză energetică fără precedent, lucrăm cot la cot cu partenerii noștri pentru a face față acestei provocări. Dorim să ne asigurăm că, în această iarnă, cetățenii noștri vor avea acces la gaz, încălzire și electricitate la un preț rezonabil.

Pentru aceasta, guvernul a pus la punct în timp record un sistem sigur de identificare a celor mai vulnerabili, care au nevoie de sprijin din partea statului. Acest lucru a fost esențial pentru înființarea unui  Fond de reducere a vulnerabilității energetice credibil, pentru a ajuta la compensarea costurilor excesiv de mari la energie, suportate de cetățenii noștri din cauza anomaliilor de pe piața spot.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ne ajută să facem față crizei energetice. Prieteni precum UE, Germania, Franța, Suedia, Statele Unite și alții au oferit împrumuturi, granturi și sprijin bugetar direct pentru a ajuta Moldova să treacă peste această iarnă. Suntem recunoscători pentru ajutorul lor generos.

În aprilie, Germania, împreună cu Franța și România, au înființat un mecanism unic de solidaritate - Platforma de sprijin pentru Moldova, care reunește parteneri și prieteni ca să ajute Moldova să depășească multiplele crize declanșate de război.

Doamnelor și domnilor,

În ultimii doi ani, eu și echipa mea am făcut tot posibilul pentru a recâștiga încrederea partenerilor noștri internaționali, pe care guvernele corupte anterioare au reușit să o piardă. Lucrând împreună, cot la cot, pentru a aborda aceste provocări interconectate, cooperarea noastră a devenit mai eficientă, impactul ei fiind resimțit de fiecare cetățean. În tot acest timp, am menținut un dialog transparent și deschis cu partenerii noștri, susținut de o voință politică puternică de a consolida democrația și de a ajuta cetățenii noștri să trăiască o viață mai bună.

Aceste experiențe ne-au consolidat parteneriatele internaționale și, de asemenea, au convins și statele membre ale Uniunii Europene să ne acorde în iunie statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să realizeze reforme în contextul integrării în UE, inclusiv reforma administrației publice care va îmbunătăți capacitatea sistemului național. 

Vom continua să reducem costurile tranzacționale ale asistenței pentru  dezvoltare. De asemenea, promovăm schimbul regulat de informații între guvern, partenerii de dezvoltare, societatea civilă și sectorul privat, drept cheie pentru o coordonare eficientă și parteneriate de succes.

Dorim să îmbunătățim eficiența ajutorului oferit, prin invitarea societății civile și a sectorului privat să participe la stabilirea priorităților asistenței pentru dezvoltare și la monitorizarea acesteia și dorim să asigurăm transparența și accesibilitatea informației despre asistența oferită.

Moldova lucrează pentru un viitor în comunitatea națiunilor europene, ca parte a lumii libere. Țara se schimbă - cetățenii noștri așteaptă acest lucru  de la guvernul lor și aceasta ne străduim să oferim.

Într-o lume cu provocări din ce în ce mai complexe, a realiza aceste lucruri de unul singur nu este o opțiune. Moldova este angajată pe o cale democratică de dezvoltare. Și în această transformare, contăm pe ajutorul partenerilor noștri. Campionii reformelor au nevoie de sprijin dacă doresc să-și continue drumul și să-i inspire pe alții. Campionii democrației au nevoie de sprijinul consecvent al partenerilor lor internaționali.

Fac un apel către comunitatea internațională să continue suportul pentru Ucraina, să o ajute să învingă și să rămână parte a lumii libere. Pe măsură ce țara își apără independența și luptă pentru a-și restabili integritatea teritorială, ucrainenii ne apără și libertatea noastră. Ei apără întreaga Europă.

Elveția, gazda noastră de astăzi, a fost alături de noi în ultimele trei decenii ajutându-ne să ne dezvoltăm țara, să ne construim infrastructura locală, sprijinind proiecte educaționale și culturale, și finanțând proiecte pentru tineri. Președinte Cassis, moldovenii sunt recunoscători pentru această asistență generoasă. 

Doamnelor și domnilor,

Ani de zile, Moldova a ratat oportunități de a se dezvolta într-o manieră durabilă, transparentă și responsabilă. Astăzi, mergem ferm pe calea progresului și suntem hotărâți să promovăm agenda noastră națională de dezvoltare într-un mod responsabil și transparent.

În acest efort, mizăm pe ajutorul și sprijinul prietenilor noștri din comunitatea internațională. Lor le spun: astăzi, La Chișinău aveți un partener în care puteți avea încredere.

În numele poporului moldovenesc, îmi exprim recunoștința tuturor partenerilor noștri internaționali pentru ajutorul și solidaritatea oferite în momentele cele mai dificile.

Ajutorul dumneavoastră face o mare diferență pentru țara mea - ajutându-ne să avansăm în reformele necesare, să ne consolidăm instituțiile, să oferim noi servicii pentru cei mai vulnerabili, să promovăm politici progresive în economie sau în mediu și să schimbăm viețile cetățenilor noștri în bine.

Mulțumesc.