Discursul domnului Igor DODON, Preşedintele Republicii Moldova la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice

Stimați șefi de stat și participanți la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice,

Sunt nespus de bucuros să particip la ședința de astăzi în calitate de Președinte al Republicii Moldova ‒ țară cu statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA).

Pentru Moldova, participarea la noi proiecte de integrare, cum ar fi UEEA, este o prioritate și o bună oportunitate de diversificare a legăturilor sale economice și a piețelor de export pentru produsele și serviciile moldovenești.

Republica Moldova are o experiență demnă de atenție care ar putea prezenta interes și pentru țările membre ale UEEA. Deja de 5 ani, Moldova implementează un acord de liber schimb cu UE, concomitent, realizează acordurile de liber schimb existente cu țările CSI, țările balcanice și cu Turcia. Putem împărtăși această experiență dificilă, dar valoroasă.

Sperăm că, mai devreme sau mai târziu, vor începe negocierile dintre UEEA și UE privind crearea unei vaste zone de liber schimb între aceste mari organizații internaționale. În acest context, doresc să aduc mulțumiri conducerii Comisiei Eurasiatice, în special ex-ministrului pentru integrare și macroeconomie, doamna Tatiana Valovaia, director general al Oficiului ONU din Geneva, care a promovat cu mult cumpăt și pragmatism ideea spațiului economic unic al Eurasiei Mari. Susținem ideea încheierii unui asemenea acord, care ar constitui un puternic impuls pentru promovarea conceptului creării unei Europe Mari de la Lisabona până la Vladivostok. Moldova este un stat european care se află din punct de vedere geografic și geopolitic în centrul acestor procese.  

 

Stimați colegi,

În luna iunie curent, au avut loc schimbări importante în viața politică din Republica Moldova. Pentru prima dată în cei 28 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova forțe politice cu programe, ideologii și priorități de politică externă diferite au format o majoritate de guvernământ și un guvern.

Aceste procese au fost consolidate și susținute printr-un consens geopolitic fără precedent între principalii parteneri externi: Rusia, UE și SUA. Au fost create condiții de politică internă  favorabile pentru promovarea unor reale reforme economice și structurale, a unei politici externe echilibrate. Vom coopera și vom dezvolta relații reciproc avantajoase  cu toți partenerii noștri, atât cu cei din Vest, cât și cu cei din Est, ținând cont de interesele noastre naționale, și nu intenționăm să ne implicăm în bătăliile geopolitice de partea unora împotriva altora. Intenționăm să cooperăm mai strâns cu Comisia Economică Eurasiatică și cu organismele ei de lucru, să realizăm cu mai multă amploare agenda colaborării cu Uniunea Economică Eurasiatică și să folosim toate oportunitățile de aprofundare a cooperării pe care ni le oferă statutul de observator.

 Preconizăm să studiem posibilitățile de participare a Republicii Moldova la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. Înțelegem avantajele economice pe care le-ar putea obține Moldova în urma aderării la această instituție. Vom putea nu numai să implementăm proiecte investiționale noi și strategic importante pe teritoriul țării noastre, dar și să realizăm proiecte comune cu țările din Uniunea Economică Eurasiatică. Examinarea în detaliu a activității Băncii și întâlnirile cu conducerea acesteia, după mine, ne vor permite să determinăm proiectele investiționale prioritare pentru Moldova și să promovăm ideea aderării țării la Banca Eurasiatică de Dezvoltare.

 De asemenea, planurile noastre includ soluționarea problemei privind reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia Economică Eurasiatică. Un reprezentant permanent îi va permite Moldovei să mențină contacte strânse cu Comisia, să primească rapid informații legate de dezvoltarea cooperării comerciale și economice, a reglementărilor vamale, tehnice, sanitare și de altă natură. Mai mult decât atât, Moldova va putea stabili un dialog mai constructiv cu țările Uniunii Economice Eurasiatice în vederea extinderii comerțului, investițiilor și cooperării tehnologice.

Țin să menționez că, în general, dinamica în comerțul Republicii Moldova cu țările Uniunii Economice Eurasiatice rămâne pozitivă. Anul trecut, comerțul a crescut cu 10%, în ianuarie-iulie curent a crescut cu 6%. Moldova are ce oferi pe piețele țărilor Uniunii Eurasiatice și noi lucrăm la această problemă. La ultima ședință a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, am venit cu propunerea de a desfășura diverse activități la noi, în Moldova. Suntem dispuși să asigurăm din punct de vedere tehnic activitatea ședințelor în deplasare ale subdiviziunilor publice ale Comisiei Economice Eurasiatice și ale comitetelor consultative la Chișinău. De asemenea, suntem gata să primim participanții la diverse manifestări de afaceri, forumuri. Toate acestea vor contribui la popularizarea activităților Uniunii Economice Eurasiatice în Moldova, la familiarizarea cetățenilor și a oamenilor de afaceri autohtoni cu procesele de integrare eurasiatică.

Propunerea noastră rămâne valabilă ‒ Chișinăul așteaptă oaspeți din partea Comisiei Economice Eurasiatice și din țările Uniunii Eurasiatice.

 

Vă mulțumesc pentru atenție.