CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele țării a prezidat o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate

Igor Dodon a prezidat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, după care, în cadrul unui briefing, a informat cetățenii despre subiectele abordate.

Președintele țării a declarat următoarele:

”În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova care a avut loc astăzi au fost discutate cinci subiecte de bază și cîteva adiționale.

Primul subiect de importanță majoră ține de investigarea fraudei bancare. În acest context, am menționat că au fost audiate rapoartele Băncii Naționale și a Procuraturii Generale, inclusiv informația apărută în presă privind listele anexate la raportul ”Kroll-2”.

Procuratura Generală a informat că întreprinde anumite acțiuni în acest sens, printre care blocarea sau sechestrarea conturilor și averilor unor persoane care figurează în raportul ”Kroll-2”. Totodată, Procuratura ar putea iniția ridicarea imunității parlamentare a unor deputați, în conformitate cu legislația în vigoare. Banca Națională a Moldovei a informat că se află în contact permanent cu Procuratura Generală în procesul de investigații”, a declarat Igor Dodon.

Subiectul doi ține de vînzarea companiei ”Gas Natural Fenosa” și în acest sens instituțiile statului urmează să ofere mai multă informație Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv sub aspect de proveniență a mijloacelor financiare utilizate pentru această tranzacție.

Subiectul trei – companiile de asigurări din Republica Moldova, în special compania ”MoldAsig”, în privința căreia sunt suspiciuni în ceea ce ține transparența tranzacției de vînzare, care ar putea să aibă loc în zilele următoare. La moment vînzarea este sistată.

Subiectul patru se referă la ”Chișinău-Arena”, unde au fost depistate mai multe ilegalități în ceea ce privește alocarea a 70 hectare de teren de proprietate publică și peste 200 milioane de lei din bugetul de stat.

Subiectul cinci - programul ”cetățenie prin investiții”, care la moment este suspendat, iar pe data de 19 iulie Parlamentul urmează să modifice legislația, pentru a suspenda acest proces.

Alte subiecte abordate astăzi sunt: activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană, cărora le-a fost sistată licența; eliberarea autorizațiilor de transport pentru companiile care exportă mărfurile moldovenești pe piața rusă prin teritoriul Ucrainei; negocierile cu Federația Rusă privind prețul la gazele naturale și tranzitul acestora în Moldova; situația în aviația civilă și agricultură”.