Președintele Republicii Moldova a convocat în regim de urgență ședința Consiliului Suprem de Securitate

 

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat în regim de urgență ședința Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia a fost examinată o singură întrebare – riscurile și amenințările la adresa securității naționale în legătură cu înstrăinarea SRL „Avia Invest”, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

După ședință, în cadrul unui briefing, șeful statului a informat publicul despre faptul că pe acest subiect s-au expus Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, Procurorul General interimar, Dumitru Robu ș.a.

Președintele țării a subliniat că discuțiile din cadrul ședinței CSS s-au axat pe trei subiecte de bază: analiza contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău din 2013, pe o perioadă de 49 ani, confirmarea sau infirmarea informației referitor la posibila cedare a Aeroportului unei alte companii și deciziile care urmează să fie luate de către instituțiile de stat.

Igor Dodon a subliniat că la primul capitol există suspiciuni rezonabile că odată cu semnarea contractului de concesionare din 2013 statul a fost prejudiciat. "Este penibil că investitorul a introdus o plată dubioasă de 9 euro de la fiecare pasager. Reieșind din faptul că în anul 2018 prin Aeroportul Chișinău au trecut 2,8 milioane de pasageri, compania „Avia Invest” a cîștigat din contul cetățenilor circa 25 milioane de euro, în loc să investească banii conform contractului, în care este stabilită suma totală de 244 milioane de investiții, inclusiv 160 milioane în anii 2014-2018", a menționat șeful statului.

Totodată, Președintele țării a spus că în această perioadă au fost investite doar 78 milioane, ceea ce este o încălcare gravă a obligațiunilor contractuale. "În același timp, organele de investigație au suspiciuni rezonabile că aceste investiții au parvenit din contul miliardului furat din sistemul bancar", a remarcat Igor Dodon.

La capitolul doi cei prezenți la ședință au ajuns la concluzia că în prezent nu există dovezi cu privire la înstrăinarea cotelor de capital ale companiei ”Avia-invest” unui alt proprietar sau concesionar.

În ceea ce privește cel de-al treilea aspect - Igor Dodon a menționat că instituțiile statului urmează să ia o decizie de a rezilia contractul cu ”Avia-invest” în baza unui din cele două motive invocate: încălcarea prevederilor contractuale sau neimplementarea obligațiunilor în ceea ce ține programul de investiții. În context, șeful statului a reamintit că Aeroportul Internațional Chișinău rămâne o întreprindere de stat.