CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Şeful statului, Președintele Parlamentului şi prim-ministru au participat la ședința săptămânală

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămânală cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul, Ion Chicu.

Oficialii au abordat câteva subiecte de importanță majoră. În primul rând, șeful statului a felicitat toți concetățenii cu ocazia începutului anului școlar, subliniind faptul că din cele 1852 școli din țară doar 19 și-au reânceput activitatea la distanță. Igor Dodon și-a exprimat speranța că vom trece cu succes această perioadă complicată.

Președintele țării a reamintit, că de la 1 septembrie va avea loc prima etapă a creșterii salariilor cu 30%, pentru peste 40 de mii de lucrătorii medicali din Republica Moldova. Totodată, Igor Dodon a reiterat că va înainta o nouă inițiativă legislativă privind dublarea salariilor și pentru pedagogi, începând cu anul viitor.

La capitolul situației epidemiologice, șeful statului a subliniat că Guvernul Republicii Moldova o gestionează în continuare eficient. Președintele a comunicat că începând cu 1 septembrie Moldova deschide frontierele pentru cetățeni din țările incluse în „lista verde” precum Federația Rusă, Italia, Grecia, Turcia și altele. Totodată, s-a comunicat că, din păcate, vecinii noștri, România și Ucraina, rămân în „lista roșie”.

Igor Dodon a declarat că eficiența activității Executivului se manifestă și prin faptul că în luna august curent încasările în bugetul de stat sunt cu 180 de milioane de lei mai mult, decât în august 2019, în pofida crizei pandemice, dificultăților economice, secetei, etc. „Datorită acestui fapt Guvernul își respectă obligațiunile social-economice față de agricultori, agenții economici și cetățeni”, a specificat șeful statului.

În altă ordine de idei, oficialii au vorbit despre procesele electorale, care încep la 1 septembrie. Astfel, până pe 11 septembrie se formează grupele de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților. Igor Dodon a reiterat că conducerea țării va face tot posibilul pentru a asigura un proces democratic și transparent, conform standardelor internaționale. Pe de altă parte, șeful statului a îndemnat toți concurenții electorali să manifeste corectitudine. Igor Dodon a solicitat partenerilor noștri externi din Est și din Vest să delege observatori în Republica Moldova.

Vorbind despre activitatea Legislativului, Igor Dodon a menționat că majoritatea parlamentară formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, este la limită, și în acest sens urmează să aibă loc ședința conducerii ambelor formațiuni politice pentru discuții.

Totodată, șeful statului a reiterat cu fermitate că actualul Parlament trebuie dizolvat cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece el nu mai corespunde rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019. Președintele Moldovei a specificat, că discuțiile cu partenerii din coaliție vor include și identificarea soluțiilor pentru dizolvarea Parlamentului după alegerile prezidențiale.