Șeful statului a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei. Vă prezentăm textul mesajului.

"Stimaţi jurnaliști,

Astăzi, 3 mai, marcăm Ziua Mondială a Libertății Presei, inițiată acum 20 de ani, printr-o decizie a Organizației Națiunilor Unite. De ziua Dumneavoastră profesională, Vă mulțumesc pentru efortul zilnic de a asigura dreptul constituțional al cetățenilor la informație. Toți jurnaliștii care își fac onest meseria și oferă publicului știri corecte și echidistante merită respectul și admirația noastră, a tuturor.

În procesul de integrare europeană, Republica Moldova și-a asumat angajamente de consolidare a instituțiilor democratice, de aliniere la standardele și valorile Uniunii Europene. Funcționarea plenară a democrației este imposibilă fără o presă liberă, iar mass-media din țara noastră a realizat în ultimii ani progrese importante în acest sens.

Societatea noastră are nevoie de instituții media libere și independente, care să promoveze valorile unui jurnalism echidistant, fără a face partizanat politic. Dezbaterile și schimbul de idei asigură pluralismul de opinii, iar dezvăluirile făcute de presă despre orice abateri de la legalitate ne vor permite să avansăm pe calea democrației. Jurnaliștii nu trebuie împiedicați să-și facă datoria.

Este în interesul cetățenilor țării noastre ca autoritățile să asigure accesul jurnaliștilor la informații de interes public, iar activitatea instituțiilor statului să fie cât mai transparentă. Doar așa putem monitoriza utilizarea eficientă a banilor publici.

În calitate de șef al statului voi veghea ca libertatea de exprimare, drept consfințit în Constituția Republicii Moldova, să fie respectat.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei doresc să Vă adresez, stimați jurnaliști, sincere felicitări și frumoase realizări profesionale!"