CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele țării a vizitat Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din municipiul Chișinău.

Șeful statului a vizitat subdiviziunile instituției unde s-a familiarizat cu starea actuală a lucrurilor în asistența hemotransfuzională la nivel național. Igor Dodon a discutat cu conducerea despre problemele cu care se confruntă.

Președintele țării a adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile depuse și dedicația de care dau dovadă zilnic în pofida condițiilor dificile de muncă. Totodată, șeful statului a anunțat că recent, au intrat în vigoare amendamentele la buget, care prevăd majorarea salariilor pentru toți angajații din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, de la 1 septembrie cu 30%, la 1 ianuarie 2021 – cu încă 30 la sută, și cu 40 la sută în prima jumătate a anului viitor. Igor Dodon a transmis conducerii instituției Diplomele de Onoare ale Președintelui pentru a fi înmânate celor mai buni lucrători ai instituției.

Menționăm că zilnic la Centru Național de Transfuzie a Sângelui și în cele 16 secții din cadrul spitalelor raionale, donează sânge circa 300 de donatori, cifra anuală depășind 70000 de donatori. Anual se recoltează circa 39 tone de sânge și componente sanguine, din care se produc 30 de poziții de diverse componente și preparate sanguine, ce acoperă necesitățile reale a pacienților în asistență hemotransfuzională, și permit menținerea rezervelor de produse sanguine pentru situații excepționale.