Președintele Republicii Moldova s-a întîlnit cu Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. În cadrul dialogului părțile au abordat mai multe subiecte de actualitate din politica internă și externă a țării, inclusiv relațiile cu Uniunea Europeană în contextul obținerii de către Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.

Șeful statului a reiterat faptul că acest statut nu contravine prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Totodată, Igor Dodon a subliniat că acest pas oferă Moldovei o platformă de discuții cu alți parteneri și o oportunitate de a afla mai multe detalii despre UEEA, care prezintă pentru Moldova o piață de desfacere imensă și este interesantă din punct de vedere economic. Șeful statului a menționat că nu este exclus ca pe viitor Moldova să devină un pod de legătură dintre UE și UEEA, fapt de pe urma căruia vor avea de cîștigat ambele părți.

Vorbind despre recentele alegeri locale anticipate președintele Moldovei a apreciat faptul că în Chișinău pînă acum în mare parte alegerile au avut loc fără utilizarea mesajelor geopolitice, dar și-a exprimat îngrijorarea că în turul doi unii candidați încearcă din nou să revină la argumentele geopolitice și la lupta geopolitică, ceea ce confirmă că nu au soluții reale pentru Chișinău. În opinia șefului statului în campania electorală trebuie să fie evitate discuțiile geopolitice. Președintele susține că oamenii din Chișinău trebuie să vadă capacitățile profesionale și soluțiile reale propuse de candidați.

În final Igor Dodon a subliniat interesul pentru o colaborare eficientă cu UE, reiterînd faptul că Moldova trebuie să promoveze o politică externă echilibrată și să construiască relații constructive atît în Est, cît și în Vest.