CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere cu omologul său român, Traian Băsescu

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 19 martie a.c., la Iași, o întrevedere cu omologul său român, Traian Băsescu.

Cei doi șefi de stat au discutat aspecte ale relației bilaterale dintre Republica Moldova și România, perspectivele integrării europene ale țării noastre și situația regională.

După întrevederea tête-à-tête cu Traian Băsescu, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut următoarea declarație de presă: (video: https://www.youtube.com/watch?v=sdxnM--d72k)

„Am avut o discuție extrem de consistentă și agreabilă cu domnul președinte Traian Băsescu, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru deschiderea și prietenia pe care o arată Republicii Moldova.

În mod firesc, convorbirea noastră a vizat, în primul rând, situația din regiune, după anexarea, de către Federația Rusă, a peninsulei Crimeea, act pe care țările noastre nu-l recunosc și-l califică drept o încălcare gravă a dreptului internaţional.

În acest context regional dificil, inclusiv pentru Republica Moldova, am convenit cu domnul președinte Traian Băsescu asupra necesității impulsionării procesului de integrare europeană în care este antrenată Republica Moldova.

Punctual, am vorbit despre importanța semnării, cât mai curând, de către Republica Moldova, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, țara mea solicită Uniunii Europene să i se ofere o perspectivă clară de aderare la spațiul comunitar. L-am rugat pe domnul președinte Traian Băsescu să susțină, la nivelul Uniunii Europene, această dorință firească, această voință a Republicii Moldova.

Ne-am împărtășit cu domnul președinte punctele de vedere asupra conflictului transnistrean. Interesul ambelor părţi, ca şi a întregii comunităţi internaţionale, este ca atmosfera în această zonă să rămână calmă, iar abordările să fie constructive.

Am discutat cu domnul preşedinte și aspecte importante ale colaborării noastre economice şi culturale. Guvernele ţărilor noastre desfăşoară proiecte ample în aceste domenii, iar semnalul pe care dorim să-l transmitem este ca acestea să fie finalizate în termenele stabilite, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Vă mulţumesc”.