Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat la Chișinău pe Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat pe Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, în cadrul căreia au discutat despre intensificarea relațiilor bilaterale și agenda europeană a Republicii Moldova. Ulterior, Președintele Maia Sandu și Președintele Andrzej Duda au condus convorbirile în format extins cu membrii celor două delegații, după care au susținut o conferință de presă comună.

„M-am bucurat să-l salut astăzi la Chișinău pe Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda. Am avut o discuție foarte bună, experiența de dezvoltare a Republicii Polone fiind deosebit de utilă pentru țara noastră. Am convenit să elaborăm proiecte concrete, cu ajutorul cărora să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul dezvoltării regionale și agriculturii, administrării fiscale și digitalizării serviciilor publice, energetic. Intensificarea contactelor dintre țările noastre va fi, înainte de toate, în beneficiul cetățenilor”, a spus Președinta Maia Sandu.

În context, șefa statului a mulțumit pentru includerea țării noastre în lista statelor recipiente de asistență de dezvoltare prin platforma Polish Aid, în domenii-cheie precum buna guvernare, dezvoltarea rurală, agricultura ș.a. „De asemenea, suntem, recunoscători pentru activitatea Fundației Solidarity Fund din Polonia, care finanțează mai multe proiecte de dezvoltare a comunităților. Pentru ca Republica Moldova să poată mai repede avansa pe calea modernizării, este important să putem extinde aceste proiecte în țara noastră”, a menționat Președintele Republicii Moldova.

Totodată, doamna Maia Sandu a apreciat susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcute de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană.

Textul declarației Președintelui Republicii Moldova îl găsiți AICI.

La rândul său, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a menționat că schimbările sunt indispensabile, pentru ca republica Moldova să devină un stat puternic, influent și mai democratic.

„Am promis toată deschiderea în ceea ce privește acordarea asistenței necesare la realizarea reformelor în Republica Moldova. Vom oferi acest sprijin valorificând experiența noastră și ținând cont de schimbările care au avut loc în Polonia. Suntem gata să susținem Republica Moldova în aspirațiile sale europene”, a spus Președintele Poloniei.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, se află într-o vizită oficială de două zile în țara noastră, la invitația Președintei Maia Sandu.