CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a ținut un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a ținut un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse, fiind primul Președinte al Republicii Moldova, care s-a adresat direct deputaților ruși.

Președintele țării le-a amintit parlamentarilor despre istoria comună de 500 de ani a țărilor și popoarelor noastre, în mod deosebit, a atras atenția deputaților asupra valorilor ortodoxe și familiale, care și astăzi sunt un factor unificator.

De asemenea, șeful statului a descris detaliat etapa contemporană a relațiilor moldo-ruse și i-a asigurat pe partenerii ruși de faptul că Administrația Președintelui Republicii Moldova va depune toate eforturile pentru restabilirea cooperării comerciale, economice, culturale și politice dintre țările noastre.

În acest context, Igor Dodon a propus părții ruse semnarea Declarației Comune privind parteneriatul strategic și crearea unui Comitet comun la nivel politic înalt, cu scopul de a discuta detaliat problemele strategice.

De asemenea, Președintele țării le-a explicat deputaților ruși esența strategiei politicii externe echilibrate dintre Est și Vest realizată de Președintele Moldovei în baza principiului constituțional al neutralității permanente și a relatat despre starea actuală și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean, menționînd rolul important al Federației Ruse ca intermediar și garant.

Textul integral al discursului poate fi citit accesînd linkul de mai jos:

http://www.presedinte.md/rus/discursuri/vystuplenie-prezidenta-respubliki-moldova-gospodina-igorya-dodona-v-gosudarstvennoi-dume-rossiiskoi-federatsii