Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Președintele Statului Israel

În cadrul vizitei oficiale în Israel, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Președintele acestei țări, domnul Reuven Rivlin. Oficialii au discutat un spectru larg de chestiuni privind relațiile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova, securitatea regională.

În timpul discuției, Președintele Moldovei a remarcat faptul că contactele oficiale pe parcursul a 26 de ani după stabilirea relațiilor diplomatice au loc destul de activ la nivel de Guverne, Parlamente și Ministere de Externe. Totodată, Igor Dodon a reiterat că ultima vizită oficială a șefului statului moldovenesc în Israel a avut loc în 2004.

Președintele Moldovei a specificat faptul că colaborarea între cele două țări necesită o dinamizare, în special, în domeniul comercial-economic, potențialul căruia deocamdată nu este valorificat pe deplin. De asemenea, Igor Dodon a menționat faptul că există perspective bune pentru dezvoltarea turismului, dat fiind faptul că în Israel locuiesc cîteva zeci de mii de oameni originari din Moldova și cei care activează în baza contractelor de muncă.

În contextul cooperării și securității regionale, interlocutorii au constatat o poziție comună în privința condamnării terorismului internațional și a antisemitismului.

Președintele Dodon i-a comunicat Președintelui Rivlin detaliile strategiei prezidențiale privind promovarea unei politici externe echilibrate a Republicii Moldova pe baza statutului de neutralitate și, totodată, a soluționării pașnice și comprehensive a conflictului transnistrean. În acest sens, șeful statului moldovenesc a subliniat faptul că Israelul reprezintă un model al țării care promovează o politică externă independentă cu strictă respectare a intereselor naționale.

La finele întrevederii, Președintele Moldovei a optat pentru impulsionarea dialogului politic bilateral, inclusiv prin intermediul realizării schimbului de vizite la nivel înalt. În acest context, Igor Dodon i-a adresat domnului Rivlin invitația de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova.