CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit astăzi, 28 martie a.c., la Reședința prezidențială, cu prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, aflat în vizită în țara noastră.

Discuția a vizat parcursul european al Republicii Moldova, situația politică din regiune și relația bilaterală.

Șeful statului i-a mulțumit lui Donald Tusk pentru susținerea fermă pe care Polonia o acordă Republicii Moldova în aspirațiile sale europene. „Realizările noastre imediat următoare – liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și semnarea Acordului de Asociere – se datorează, într-o măsură importantă, sprijinului constant de care am beneficiat din partea Poloniei”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele a notat în context că Republica Moldova are determinarea necesară pentru a își continua parcursul european, în pofida crizei politice din regiune și a tuturor provocărilor organizate de adversarii cursului european al țării. „Vom ști să administrăm cu calm și hotărâre situațiile dificile din perioada următoare, dar avem nevoie și de sprijinul partenerilor noștri internaționali”, a spus Nicolae Timofti.

Prim-ministrul Donald Tusk a declarat, la rândul său, că Republica Moldova va avea în continuare tot sprijinul necesar din partea Poloniei pentru a-și duce la îndeplinire scopurile.

Referitor la situația din regiune, demnitarul polonez a spus că este nevoie de o atitudine realistă asupra situației, precum și de „îndrăzneală și emoții reci” pentru ca criza din regiune să nu afecteze aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Cei doi interlocutori au vorbit și despre relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Polonia. Nicolae Timofti a apreciat înalt ritmul dinamic şi consistenţa dialogului politic și a relațiilor comerciale între Republica Moldova şi Polonia, notând că există condiții și premise pentru intensificarea acestora.

În finalul discuției, Nicolae Timofti și Donald Tusk au discutat unele detalii ale vizitei președintelui Republicii Moldova în Polonia, stabilită pentru perioada 14-15 aprilie 2014.