CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a vizitat voievodatul Lodz din Polonia

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a aflat astăzi, 15 aprilie a.c., în cursul vizitei de două zile pe care o întreprinde în Republica Polonă, în voievodatul Lodz, unde a avut întrevederi cu autoritățile locale și a vizitat mai multe instituții și întreprinderi.

Delegația Republicii Moldova, condusă de șeful statului, a purtat discuții cu edilii regiunii Lodz, care a înregistrat o creștere economică semnificativă în urma absorbției fondurilor europene, despre posibilitățile de preluare a bunelor practici de autoguvernare dezvoltate în Polonia.

În cadrul întrevederilor cu voievodul de Lodz, Jolanta Chelminska, mareşalul de Lodz, Witold Stepien și primarul de Lodz, Hanna Zdanowska, s-a convenit ca reprezentanți ai autorităților publice locale din Republica Moldova și întreprinzători din țara noastră să viziteze regiunea Lodz pentru a lua cunoștință de elementele de interes comun. De asemenea, partea polonă și-a exprimat disponibilitatea de a găzdui reuniuni și alte diverse activități în domeniile culturii, artelor și învățământului.

Președintele Timofti a mulțumit părții polone pentru sprijinul pe care îl acordă în acest fel Republicii Moldova și a subliniat că asemenea inițiative reprezintă pași importanți care trebuie făcuți pentru integrarea țării noastre în spațiul european.

„Contactele între cetățenii moldoveni și cei polonezi vor facilita substanțial înțelegerea deplină a proceselor prin care trebuie să trecem pentru a ne apropia de Uniunea Europeană, iar unul din lucrurile pe care trebuie să le realizăm este descentralizarea puterii în Republica Moldova”, a spus șeful statului.

Președintele a reiterat dorința autorităților moldovene de a atrage investiții din Uniunea Europeană și a dat asigurări că la Chișinău se înțelege importanța creării în acest scop a unui climat favorabil investițiilor, inclusiv prin protejarea acestora prin legi și bune practici.

Pe durata aflării sale în voievodatul Lodz din Polonia, președintele Timofti a vizitat un muzeu al unei fabrici de țesături și, alături de Prima Doamnă, Margareta Timofti, un spital cu profil științific de ocrotire a mamei și copilului, unde a convenit asupra schimburilor de experiență între medicii polonezi și cei moldoveni.

Președinte Timofti își încheie astăzi vizita de două zile în Republica Polonă pe care a întreprins-o la invitația omologului său polonez, Bronislaw Komorowski.