Președintele Nicolae Timofti a participat la ceremoniile dedicate Zilei Victoriei

Președintele Nicolae Timofti a participat astăzi, 9 mai a.c., la ceremoniile dedicate Zilei Victoriei, desfășurate la Complexul Memorial „Eternitate" din Capitală. Șeful statului a depus flori la monumentele „Focul veşnic", „Stela Eroilor Moldoveni", „Maica îndurerată".

Nicolae Timofti a ținut următorul discurs în fața participanților la eveniment: 

Dragi veterani de război, 

Stimaţi  compatrioţi, 

În această zi popoarele lumii marchează 68 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, cea mai sângeroasă conflagrație din istoria omenirii. Ziua de 9 mai anul 1945 a fost ziua în care civilizaţia a triumfat asupra barbariei și terorii.  

Odată cu trecerea anilor, rămân tot mai puțini participanți ai acelui groaznic război. Cu toate acestea, semnificaţia zilei de 9 Mai rămâne mereu actuală. Popoarele, care doresc să trăiască în pace și libertate, nu se vor împăca niciodată cu robia impusă de un regim totalitar, în care viața umană nu are nicio valoare.    

Cele mai cumplite şi crâncene bătălii în perioada celui de-al doilea război mondial au avut loc în Europa, inclusiv pe teritoriul Moldovei. În această parte a lumii războiul a făcut numeroase victime şi a produs mari distrugeri. Peste 300 de mii de locuitori ai Moldovei și-au pierdut viața în acea perioadă. 

Pe fronturile Războiului al Doilea Mondial au luptat sute de mii de conaţionali de-ai noştri. Mii dintre ei au căzut pe câmpul de luptă, unii fiind înrolaţi în Armata Sovietică, iar alții în Armata Română.  

Ziua de 9 mai nu trebuie să fie, nicidecum, un prilej pentru forțele politice de a agita slogane și însemne cu un pronunțat caracter ideologic, ale unei epoci apuse. Debarasându-ne de clișeele propagandistice, vă îndemn în această zi să comemorăm, creștinește, toate victimele războiului. Să depunem, cu recunoștință, flori pe mormintele celor căzuți în lupte.

Pentru toţi cei, care îşi dorm somnul de veci în glia noastră străbună, unii fără morminte, pentru toţi cei care nu au supraviețuit ororilor războiului, aprindem în sufletele noastre candela recunoştinţei eterne. 

Dragi concetăţeni,

Victoria naţiunilor din coaliția antihitleristă a permis edificarea unei noi Europe - o Europă fără războaie, o Europă a dezvoltării paşnice, o Europă a libertăţii.

Azi, pe timp de pace, credem că realizarea aspirațiilor la un viitor mai bun ale generațiilor care au supraviețuit războiului, este integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, spațiu al democrației și prosperității. 

Pe 9 mai este sărbătorită Ziua Europei – sărbătoare a păcii și unității, valori cărora le este atașată și țara noastră. De aceea, în pofida tuturor obstacolelor și dificultăților, năzuința noastră seculară de a fi liberi și prosperi, cetățeni ai Europei Unite, se va realiza neapărat. 

Stimați concetățeni, vă felicit călduros cu prilejul acestei importante sărbători și Vă doresc tuturor ceea ce meritați - un prezent și un viitor paşnic, cu adevărat european.