CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu reprezentantul PNUD în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 7 februarie a.c., la Reședința prezidențială, o întrevedere cu doamna Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.

Șeful statului i-a mulțumit coordonatorului rezident al ONU pentru multiplele proiecte derulate de PNUD în țara noastră privind respectarea drepturilor omului, protecția mediului înconjurător, reducerea mortalității infantile, accesul la servicii în zonele rurale, managementul migrației, precum și îmbunătățirea calității guvernării.

Nicolae Timofti și-a exprimat satisfacția față de desfășurarea proiectului PNUD pentru dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Șeful statului a subliniat importanța acestor proiecte, care contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. „Implementarea programului de reforme al guvernului de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor externi, va permite avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene”, a declarat Nicolae Timofti.

Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul permanent al PNUD în Republica Moldova, a spus că una din prioritățile organizației este acordarea sprijinului logistic autorităților Republicii Moldova pentru desfășurarea recensământului populației și locuințelor în 2014. „Specialiștii Fondului ONU pentru Populație au oferit consultări reprezentanților Biroului Național de Statistică pentru ca recensământul să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale”, a spus Nicola Harrington-Buhay.

Coordonatorul rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite a vorbit și despre proiectul PNUD de implementare, în colaborare cu Comisia Electorală Centrală, în cadrul scrutinelor a votului electronic, fapt care ar asigura o mai mare transparență în raporturile dintre stat și cetățeni.

Nicola Harrington-Buhay a menționat progresele obținute de Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului, dar, totodată, a formulat unele obiecții față de textul Legii cu privire la avocatul poporului, adoptată recent de Parlament. „Ne exprimăm doleanța ca, înainte de a fi promulgată, acestei legi să i se aducă anumite îmbunătățiri, în vederea corespunderii acestui act legislativ cu normele internaționale la care Republica Moldova este parte”, a declarat reprezentantul ONU.

Cei doi interlocutori au discutat și alte aspecte ale cooperării dintre Republica Moldova și PNUD.