CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Austria, Michael Schwarzinger

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a primit astăzi, 23 iulie a .c., la Reședința de stat, pe ambasadorul Republicii Austria, Michael Schwarzinger, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în țara noastră.

Șeful statului a mulțumit domnului Michael Schwarzinger pentru angajamentul personal manifestat în promovarea bunelor relaţii bilaterale, precum și pentru sprijinirea de către autoritățile de la Viena a parcursului european al Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a apreciat activitatea Agenției pentru Dezvoltare a Austriei (ADA), care desfășoară în țara noastră numeroase programe de asistență în domeniile de modernizare a infrastructurii, consolidării instituțiilor democratice și educație.

Ambasadorul Republicii Austria, Michael Schwarzinger, a salutat semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, menționând că Austria a pledat consecvent pentru abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Diplomatul a reconfirmat disponibilitatea autorităților austriece de a contribui la desfășurarea la Viena a unei noi runde de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean. Michael Schwarzinger a declarat că Austria urmărește cu îngrijorare presiunile exercitate asupra școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Diplomatul și-a exprimat regretul că autoritățile de la Tiraspol au refuzat implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în special cele cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care ar oferi doar beneficii oamenilor de afaceri din regiune.

În cadrul întrevederii, Nicolae Timofti și Michael Schwarzinger au făcut un schimb de opinii cu privire la situația regională complexă.