Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 9 aprilie a.c., o întrevedere cu Flavia Pansieri, Înalt Comisar adjunct ONU pentru Drepturile Omului.

Șeful statului a reconfirmat adeziunea fermă a autorităților Republicii Moldova la principiile statului de drept, în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, indiferent de originea rasială, socială sau confesională. „Aplicarea acestor standarde ne permite să avansăm pe calea integrării europene”, a declarat Nicolae Timofti.

Președintele țării a subliniat că procesul de integrare în UE a creat un mediu favorabil modernizării şi transformărilor democratice interne,  inclusiv în domeniul drepturilor omului.

Nicolae Timofti l-a informat pe reprezentantul ONU despre adoptarea și implementarea „Legii privind asigurarea egalității de șanse”, lansarea reformei de incluziune a persoanelor cu dizabilități și reformarea instituției avocatului poporului.

Șeful statului a declarat că principala preocupare a autorităților de la Chișinău este reformarea sistemului judecătoresc pentru a asigura dreptul cetățenilor la o justiție echitabilă.

Flavia Pansieri, Înalt Comisar adjunct ONU pentru Drepturile Omului, a salutat progresele obținute de Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor omului.  Reprezentantul Națiunilor Unite a declarat că pașii întreprinși de țara noastră în această direcție vor permite edificarea unei societăți moderne și prospere.

Flavia Pansieri a subliniat importanța luptei cu corupția, precum și ratificării de către Parlamentul de la Chișinău a unor convenții internaționale cu privire la respectarea drepturilor migranților și membrilor familiilor lor.

În cadrul întrevederii, președintele țării și-a exprimat îngrijorarea față de cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, care se află în afara controlului autorităților constituționale ale Republicii Moldova. „În stânga Nistrului sunt încălcate drepturile cetățenilor la libera circulație, la o justiție echitabilă, precum și dreptul cetățenilor moldoveni de a studia în limba română”, a precizat Nicolae Timofti.

Șeful statului a solicitat monitorizarea situației din regiunea transnistreană de către reprezentanții Comisarului ONU pentru Drepturile Omului.

Cei doi interlocutori au discutat și alte aspecte ale cooperării dintre Republica Moldova și ONU.