Organizația Internațională a Francofoniei va continua să implementeze proiecte francofone în Republica Moldova

Cooperarea cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), a cărei membră Republica Moldova este de peste 25 de ani, a constituit subiectul discuției pe care a avut-o Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Secretarul General al Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care șefa statului a întreprins-o la Paris la invitația omologului său francez.

Președinta Maia Sandu a salutat rolul OIF în promovarea limbii și culturii franceze în toată lumea, dar și în susținerea reformelor democratice din statele membre, inclusiv a conceptului de bună guvernare, spre care tinde și țara noastră. De asemenea, șefa statului a menționat importanța proiectelor francofone pentru tinerii din Republica Moldova - atât în învățământul general, unde funcționează opt licee bilingve, cât și în cel universitar, unde există șase filiere francofone.

„Am discutat despre posibile modalități de fortificare a acestor programe prin dotarea instituțiilor de învățământ cu materiale didactice de calitate, inclusiv digitale, și prin formarea profesorilor. Am ținut să menționez că în 987 de școli și licee din țara noastră franceza este studiată ca prima limbă străină și că interesul pentru limba franceză - în special, prin rețelele Alianței Franceze - rămâne unul ridicat”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Secretarul General al OIF a dat asigurări că va examina posibilitatea de a ajuta Republica Moldova în reforma învățământului profesional-tehnic, de a se implica în susținerea industriilor creative sau de a susține predarea limbii franceze pentru Trupele de Carabinieri.