CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Nicolae Timofti: „Polonia este un foarte bun prieten al Republicii Moldova”

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 14 aprilie a.c., la Palatul prezidențial din Varșovia, o întrevedere cu președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Polonia.

Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au luat parte la convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații. (video: https://www.youtube.com/watch?v=S_2tOfyNoOI&feature=youtu.be)

Nicolae Timofti și Bronislaw Komorowski au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia președintele Republicii Moldova a  mulțumit oficialităților de la Varșovia pentru sprijinul constant acordat țării noastre în parcursul său european. (video: https://www.youtube.com/watch?v=XSvsYT77kCk&feature=youtu.be)

„În prezent ţara mea se află într-o etapă plină de semnificaţii pentru traseul său european. Săptămânile şi lunile următoare vor aduce evenimentele mult aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova: liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Sunt succese la care aţi contribuit şi Dumneavoastră, prin sprijin politic, prin solidaritate, prin împărtăşirea experienţei poloneze, pe care aţi acumulat-o de-a lungul celor 25 de ani de transformare şi modernizare cu succes a ţării”, a spus Nicolae Timofti.

Președintele țării a subliniat că în pofida unor circumstanțe regionale dificile, Republica Moldova va urma cu consecvență agenda europeană, care este una promițătoare pentru bunăstarea și securitatea cetățenilor moldoveni.

Nicolae Timofti a pledat pentru consolidarea parteneriatului moldo-polon, prin realizarea unor noi proiecte comercial-economice, sociale și culturale.

„Rămân încredinţat că prin eforturi comune vom reuşi consolidarea cursului european ireversibil al Republicii Moldova, pentru ca în viitor să fim împreună în marea familie europeană unită, stabilă şi prosperă. Polonia ne este un puternic susţinător şi un foarte bun prieten. Mizăm în continuare pe această susţinere”, a spus președintele Nicolae Timofti.

Președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, a declarat, la rândul său, că țara sa va susține în continuare, cu fermitate, cauza europeană a Republicii Moldova și va furniza asistență și experiență țării noastre pentru ca Republica Moldova să-și atingă obiectivele de dezvoltare și modernizare. Președintele Komorowski s-a referit în context la experiența Poloniei de descentralizare, care ar fi de folos și Republicii Moldova în vederea dezvoltării principiului de autoguvernare în diferite regiuni ale țării. Totodată, președintele polonez și-a exprimat speranța că succesele pe plan extern și intern repurtate de Republica Moldova vor consolida încrederea cetățenilor în justețea cursului european al țării.

Nicolae Timofti și Bronislaw Komorowski au discutat și despre situația politică din regiune și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Ucraina. Bronislaw Komorowski a declarat pe această temă că evenimentele din estul Ucrainei reprezintă o amenințare pentru securitatea și economia Europei.

În după-amiaza acestei zile, președintele Nicolae Timofti a avut întrevederi cu prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, (video: https://www.youtube.com/watch?v=qCBcR8Dgb-A&feature=youtu.be)

cu mareșalul Seimului, Ewa Kopacz,(video: https://www.youtube.com/watch?v=W4crcPMPqBY&feature=youtu.be

și cu președintele Senatului, Bogdan Borusewicz.

Șeful statului a depus o coroană de flori la Mormântul ostașului necunoscut.

În deplasarea sa în Polonia, președintele Nicolae Timofti este însoțit de Prima Doamnă, Margareta Timofti.

Din delegația oficială fac parte consilieri prezidențiali, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, primarul municipiului Comrat, Nicolai Dudoglo și consilierul municipal din Bălți, Vladimir Tonciuc.