Nicolae Timofti a participat la lucrările celei de-a 10-a ediții a Conferinței Europene a Autorităților Electorale

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 26 iunie a.c., la lucrările celei de-a 10-a ediții a Conferinței Europene a Autorităților Electorale, organizate la Chișinău sub auspiciile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).

Șeful statului a ținut un discurs în fața participanților la reuniune în care a subliniat importanța unor alegeri libere și corecte pentru buna funcționare a unui sistem politic democratic.

Nicolae Timofti, care a condus Comisia Electorală Centrală în anii 1993-1994, a apreciat prestația autorității electorale din țara noastră. „De la crearea unei autorități electorale permanente, în 1997, odată cu intrarea în vigoare a Codului Electoral, Comisia Electorală Centrală s-a dovedit a fi un garant al legalităţii şi echităţii în competiţia actorilor politici” , a spus șeful statului.

Președintele Timofti a pledat pentru sancționarea severă a ilegalităților în timpul procesului electoral. „Autoritățile electorale au misiunea de a asigura exprimarea voinței libere a cetățenilor. Asta înseamnă, între altele, că CEC trebuie să urmărească foarte atent modul în care sunt finanțate partidele și să intervină prompt pentru a preveni și a pedepsi cazurile de mituire a electorilor sau de votare multiplă. Am avut asemenea cazuri în ultimii ani, dar ele au fost tratate cu prea multă îngăduință de către autoritățile noastre competente. Aș enumera aici, alături de CEC, poliția, procuratura, și instanțele judecătorești”, a declarat Nicolae Timofti.

Șeful statului a pledat pentru perfecționarea continuă a cadrului legal. „Aș dori să perseverați în aplicarea tehnologiilor informaționale, pentru ca ideea votului electronic să prindă contur. În condițiile în care sute de mii de cetățeni de-ai noștri se află peste hotarele țării, ar trebui să facem posibilă votarea on-line, fără prezenţa personală a electorilor la secţia de votare. De asemenea, avem obligația să apropiem momentul în care electorii să poată vota la orice secţie de votare, independent de amplasarea teritorială a acesteia”, a spus Nicolae Timofti la Conferința Europeană a Autorităților Electorale, desfășurată la Chișinău.